Foto: SVT

Knivattacken på öppen gata: misstänkte är psykiskt sjuk

Uppdaterad
Publicerad

29-åringen misstänks ha huggit ner en kvinna på öppen gata i Helsingborg i maj. Nu slår den rättspsykiatriska undersökningen fast att mannen var psykiskt sjuk vi attacken.

Det råder inga tvivel om att mannen kan dömas till rättspsykiatrisk vård om domaren kommer fram till att han är skyldig.

Det var den 14 maj som en kvinna i 60-årsåldern höggs ned på öppen gata i centrala Helsingborg. Rättsläkaren anser att den misstänkte mannen var allvarligt psykiskt sjuk vid det tillfället och det är han fortfarande.

Själv har han hittills nekat till anklagelserna om mordförsök.

Risk för återfall av allvarligt slag

Det står i protokollet att mannen är i behov av tvångsvård och att det finns risk att 29-åringen som han släpps på fri fot skulle kunna begå brottslighet av allvarligt slag.

Hittills har åklagare Linda Seger inte velat berätta vilket motiv som skulle kunna ligga bakom attacken.

I ett första skede fick händelsen internationell uppmärksamhet eftersom kvinnan som blev attackerad är aktiv i den judiska församlingen och dådet skedde i närheten av församlingens lokaler. Nu tonas det antisemitiska spåret ned.

Rättegången avslutas på onsdag

Kvinnan har hittills inte velat uttala sig i media men hon har forfarande skador kvar efter dådet har en församlingsmedlem som står familjen nära berättat för SVT.

På onsdag hålls sista rättegångsdagen.

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Knivdådet på Nedre Långvinkelsgatan

Mer i ämnet