Den man som är misstänkt för knivattacken begärs häktad i dag. Foto: Johan Nilsson/TT

Kvinna knivhöggs i centrala Helsingborg – man i 30-årsåldern häktas för dådet

Uppdaterad
Publicerad

Åklagaren bekräftar att den misstänkte mannen har förts till Sverige och förhörts angående mordförsöket på öppen gata. Under dagens häktningsförhandlingar står det klart att mannen häktas för dådet. Han misstänks på sannolika skäl för mordförsök.

Mannen fördes till Sverige i slutet av förra veckan och har förhörts av polis under helgen. Han nekar till brottsmisstankarna.

– De omständigheter han konfronteras med har han haft en förklaring till, mer än så vill jag inte gå in på, säger mannens advokat Pontus Peyron.

Nu har mannen häktats av Helsingborgs tingsrätt. Åklagaren berättar att polisen har samlat in uppgifter både från vittnen och att man har teknisk bevisning. I övrigt vill hon inte säga mycket om utredningen som nu fortsätter. Hon vill varken berätta om mannen fastnat på övervakningsfilm, hur polisen spårade honom till Köpenhamn eller vilket motiv man tror att den misstänkte skulle haft.

Är er teori att han agerade ensam?

– Det vill jag inte heller gå in på, säger åklagare Linda Seger precis efter häktningsförhandlingen. 

Tingsrätten gick helt på åklagarens linje i häktningsförhandlingen, förutom att det skulle finnas någon återfallsrisk i brottslighet för den misstänkte.

Internationell uppmärksamhet

Det var tidigt på morgonen den 14:e maj som en kvinna i 60-årsåldern höggs ned med kniv på öppen gata i centrala Helsingborg. Ett dåd som blivit uppmärksammat även internationellt eftersom kvinnan har judisk bakgrund och polisen till en början inte uteslöt att det kunde vara ett motiv för dådet.

SVT har även pratat med den misstänktes mamma som berättat att hennes son är svårt psykiskt sjuk och släpptes från slutenvård mindre än ett dygn före attacken. Hon menar att ett antisemitiskt motiv är uteslutet om det är hennes son som genomfört attacken.

– Det vill jag inte kommentera, jag kan bara konstatera att min klient mår efter omständigheterna bra, säger Pontus Peyron.

Mannen greps av polis på ett vandrarhem i Köpenhamn natten efter dådet i Helsingborg. Sedan dess har han suttit i häkte i väntan på att överlämnas till Sverige.

Den skadade kvinnan hade till en början livshotande skador men hennes målsägarbiträde har därefter berättat att skadorna nu inte är livshotande.

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Knivdådet på Nedre Långvinkelsgatan

Mer i ämnet