Polisens kriminaltekniker undersöker platsen där en kvinna i 60-årsåldern blev knivskuren. Foto: Johan Nilsson/TT – Video:SVT

Polisen om mordförsöket: ”Verkar röra sig om ett vansinnesdåd”

Uppdaterad
Publicerad

Polisutredningen efter mordförsöket på Nedre Långvinkelsgatan har inte hittat något som pekar på annat än att det rör sig om ett slumpartat våldsbrott. Samtidigt söker polisen efter ett försvunnet vittne som kan ha viktiga upplysningar.

Den knivskurna kvinnas roll i judiska församlingen var anledningen till att polisen inledningsvis misstänkte ett möjligt hatbrottsmotiv. Något utredningen nu inte hittat några tecken på.

– Det finns inget som tyder på något politiskt motiv eller hatbrott utan det verkar röra sig om ett rent vansinnesdåd, säger förundersökningsledaren Mattias Nildén.

Polisen säker på gärningsmannen

Den misstänkta gärningsmannen som greps i Danmark är ännu inte överlämnad till Sverige och har därför inte förhörts.

– Det är jätteviktigt för utredningen att prata med honom. Han har ju inte lämnat sin inställning till brottet eller berättat vad han vet än, säger Mattias Nildén.

Ni verkar säkra på att ni gripit rätt person eftersom inga andra misstänkta söks?

– Vi jobbar ju efter den teorin just nu. Skulle det försvagas på något sätt så får vi tänka om men jag är rätt säker på att det är rätt gärningsman.

Söker specifikt vittne

Polisutredningen söker nu en kvinna som varit snabbt på platsen och tagit hand om kvinnan men försvunnit när räddningspersonal kom.

– Vi är av med ett vittne så att säga, hon ska ha varit där så pass tidigt och kan tänkas ha viktiga iakttagelser, säger Mattias Nildén.

Den knivskurna kvinnan skadades allvarligt men har nu kunnat prata med polisen. Vad som framkommit från henne vill inte polisen säga mer än att hon blev överfallen bakifrån.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.