Foto: SVT

Mamman till misstänkt för knivattack: Han släpptes från psykiatrin dagen innan

Uppdaterad
Publicerad

Den man som misstänks för knivattacken på en kvinna i Helsingborg är kvar i Danmark i väntan på att bli överlämnad till svensk polis. Nu berättar mamman om sin kamp för att sonen skulle få den vård han behövde. 

– Han har mått mycket sämre sista tiden, bara under april har han tagits in för psykiatrisk vård fyra gånger, berättar hon uppgivet till SVT.  

Mamman och styvpappan är mycket kritiska till hur vården agerat. Mannen släpptes enligt föräldrarna ut från psykvården mindre än ett dygn innan knivattacken på Nedre Långvinkelsgatan.  

– Jag ringde direkt när jag fick reda på att han skulle släppas, sjuksköterskan jag pratade med sa också att han fortfarande var sjuk, berättar mamman. 

– Läkaren sa att han övertalat dem om att han skulle klara sig själv, berättar styvpappan. 

– Men jag träffade honom en timme senare för att lämna över lite kläder, jag såg på hans ögon att han inte var stabil, säger styvpappan.

Maria Holst är verksamhetschef för vuxenpsykiatrin i Helsingborg och hon bekräftar att det måste göras en läkarbedömning inför varje utskrivning.

– Men jag kan varken bekräfta eller dementera om det här rör sig om en patient till oss på grund av sekretess.

Mamman säger att hon varnat din personal, i samband med utskrivningar av hennes son, att han är en fara både för sig själv och andra. Vad har du för kommentar till det?

– Jag kan som sagt inte gå in på något specifikt fall. Jag känner inte till någon kritik som framförts på det sättet. Men det är inte alltid som vi och de anhöriga gör samma bedömning av patienter. Har man synpunkter som anhörig kan man alltid kontakta den verksamhet där patienten varit inskriven eller till patientnämnden, säger Maria Holst.

”Jag har skrikit och bett om hjälp”

Både styvpappan och mamman uttrycker förtvivlan över att mannen nu är misstänkt för attacken och att ryktet spreds snabbt att det skulle röra sig om ett hatbrott eftersom kvinnan som blev knivskuren är medlem i den judiska församlingen i Helsingborg. 

– Han har inget emot judar, det stämmer inte. Men jag har kämpat i över fem års tid för att han ska få vård. Jag har haft möten med hans doktor, jag har skrikit och bett om hjälp, säger mamman. 

– Vi har mått så dåligt sedan vi fick höra vad som hänt. Vi har varnat för honom och själva kallat på polisen. Vi har sagt att antingen kommer han skada sig själv eller någon annan. Det är inte vårt fel men vi känner oss skyldiga eftersom han kommer från oss, säger styvpappan.

Mannen som är i 30-årsåldern har inte hörts av polisen än, åklagaren kan inte berätta hur han ställer sig till misstankarna om försök till mord.

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Knivdådet på Nedre Långvinkelsgatan

Mer i ämnet