Polisen undersöker brottsplatsen på Nedre Långvinkelsgatan. Foto: Johan Nilsson/TT

Kvinna knivskars på öppen gata i Helsingborg – nu kommer åtalet

Publicerad

Den brutala knivskärningen i Långvinkelsbacken i centrala Helsingborg i juni blev omtalad i hela världen. Under onsdagen kommer åtalet.

Den misstänkte mannen, som greps i Köpenhamn natten efter attacken, nekar till brott. Han är känd av polisen för ett våldsamt beteende och har vid flera tillfällen dömts till öppen psykiatrisk tvångsvård.

Den kvinna i 60-årsåldern som höggs ned, ska enligt de uppgifter som kommit fram inte känt mannen sedan tidigare.

Knivdådet på Nedre Långvinkelsgatan

Internationellt uppmärksammat

I ett första skede uteslöt inte polisen att motivet var antisemitiskt, eftersom kvinnan är aktiv i den judiska församlingen och att dådet skedde i närheten av församlingens lokaler.

Det här ledde till att Israels president twittrade ut sin ilska över det grova brottet, vilket gjorde att händelsen fick internationell uppmärksamhet.

Senare tonade både polis och åklagare ned det spåret. Kvinnan har idag återhämtat sig men lever fortfarande med skador från händelsen. Hon vill inte uttala sig i media.

Klockan elva presenteras polisutredningen.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Knivdådet på Nedre Långvinkelsgatan

Mer i ämnet