– Vi pratar inte om hatbrott just nu, utan bara om försök till mord, säger polisområdeschef Sven Holgersson. Foto: SVT

Misstänkt för knivattack gripen i Danmark

Uppdaterad
Publicerad

En man i 30-årsåldern greps natten till onsdagen i Danmark misstänkt för knivattacken mot en kvinna i Helsingborg. Samtidigt tonar polisen ned misstanken om att det skulle röra sig om ett hatbrott.

– Han är den person som i sin frånvaro anhållits misstänkt för mordförsöket, säger Peter Kjällkvist, polisens pressinformatör.

Mannen kommer nu att överlämnas till svensk polis.

Knivdådet på Nedre Långvinkelsgatan

Knivskars på öppen gata

Kvinnan, som är i 60-årsåldern, knivskars på tisdagsmorgonen på öppen gata. Hon fördes till sjukhus med ambulans och vårdas för livshotande skador, enligt Region Skåne. Polisen utreder dådet som ett mordförsök.

Offret tillhör den judiska församlingen i nordvästra Skåne och polisen bekräftar att bevakningen förstärktes vid lokalerna eftersom det kan röra sig om ett hatbrott.

En ensam gärningsman sågs efter dådet fly från brottsplatsen. Mannen ska enligt polisen också ha synts på övervakningsfilmer från platsen. Hans identitet fastställdes under eftermiddagen och han anhölls i sin frånvaro.

Inga bekantskapsband

När mannen hade identifierats, och det visat sig att han är känd sedan tidigare för de rättsvårdande myndigheterna, avtog styrkan i teorin om att motivet har att göra med kvinnans medlemskap i judiska församlingen.

– Vi har ingenting som tyder på det just nu, men det kan ju ändra sig, säger Ewa-Gun Westford, polisens presstalesperson.

Är den misstänkte dömd för hatbrott tidigare?

– Nej, inte hatbrott.

”Pratar inte om hatbrott”

Enligt polisområdeschef Sven Holgersson är kvinnan och den misstänkte personen inte bekanta med varandra.

– Vi pratar inte om hatbrott just nu, utan bara om försök till mord, säger Holgersson.

– Som det ser ut just nu är det en isolerad händelse, fortsätter han.

Inte heller Sven Holgersson har hört talas om att den misstänkte tidigare har varit misstänkt för hatbrott.

Ropade på hjälp

En teori är nu att knivattacken snarare är ett vansinnesdåd än ett brott med ett tydligt motiv. Även tid och plats för brottet kan tala för att något reellt motiv saknas.

Enligt Helsingborgs Dagblad hördes kvinnan ropa på hjälp. Flera personer ska ha befunnit sig i närheten, uppger polisen.

– Vi har pratat med folk, men vi vill ha fler vittnen, säger Filip Annas, presstalesperson vid polisens ledningscentral för region Syd.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Knivdådet på Nedre Långvinkelsgatan

Mer i ämnet