Höganäs valuta Euronäs går att växla in hos lokala banken som betalar ut svenska kronor från kommunens konto. Foto: SVT/Patrik Cegrini/TT

Kommunanställda i Höganäs får coronabonus – i påhittad valuta

Uppdaterad
Publicerad

Höganäs kommunanställda får en tidig påskbonus för sitt hårda jobb i coronatider. Varje anställd belönas med 30 euronäs – kommunens egna valuta som bara går att använda i lokala butiker och verksamheter.

Höganäs valuta ”Euronäs” har funnits i elva år och brukar bland annat delas ut som julbonus till kommunanställda i Höganäs. En euronäs motsvarar tio svenska kronor.

-  Vi har hårt ansatt personal så vi vill tacka dem samtidigt som vi gynnar våra lokala handlare som också har det svårt i dessa kristider. Därför valde vi denna vägen, säger Peter Schölander (M), kommunstyrelsens ordförande i Höganäs. 

Drygt en halv miljon för lokala handeln

Likt resten av Sverige har åtgärderna mot spridningen av coronaviruset slagit mot delar av näringslivet som är beroende av besökare och handel.

Höganäs kommunanställda får nu 30 euronäs var – ett bonuspaket motsvarande totalt 600 000 svenska kronor.

– Det blir en rejäl infusion i lokala handeln, detta är inget skämt utan högst seriöst. Ett stycke lokal penningpolitik i Höganäs, säger Peter Schölander.

Valutan går att använda på de flesta butiker och restauranger i kommunen – med vissa undantag.

– Systembolaget går det inte på men det har väl att göra med alkoholpolitik.

Presentkortet Euronäs har funnits sedan 2009 och är Höganäs kommuns egen ”valuta”.

Euronäs finns i valörerna 5, 10, 20 och 50 och gäller i 3 år från utskriftsdatum. 5 Euronäs finns både som sedel och mynt, övriga valörer finns som sedlar. Växelkurs: 10 Euronäs = 100 SEK.

Butiker som tar emot Euronäs går sedan med valutan till banken som växlar ut den motsvarande summan i svenska kronor från kommunens konto.

Källa: Höganäs kommun

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer

Coronavirus i Skåne

Mer i ämnet