Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video

Webbläsaren stöds inte

SVT stödjer inte uppspelning i din webbläsare. Vi rekommenderar därför att du byter till en annan webbläsare.
Butiksinnehavaren Lotta Carlin Flodin välkomnar kommunens initiativ. Foto: SVT

Kommunen skänker bort lokala valuta ”Euronäs” – ska stärka lokala handeln

Uppdaterad
Publicerad

Butikshandeln krisar i corona-epidemins spår. I Höganäs uppmuntrar kommunen till köp på hemmaplan genom att rabattera och skänka bort lokal valuta.

Den lokala valutan Euronäs har funnits ett drygt decennium.

Nu har valutan, som går att använda på de flesta restauranger och butiker i Höganäs, fått nytt liv i samband med corona-krisen. Dels har kommunen beslutat att ge alla kommunanställda en påskbonus i form av 30 Euronäs per person, ungefär 300 svenska kronor, som enbart kan användas i den lokala handeln under april månad.

”Ge en injektion till den lokala handeln”

Dels säljer kommunen ut 40.000 Euronäs med kort datum till halva priset. Totalt handlar det om en sponsring av butikshandeln i Höganäs på cirka en miljon svenska kronor.

– Vi vill uppmuntra våra kommunanställda, men vi vill också ge en injektion till den lokala handeln. Här kunde vi slå två flugor i en smäll, säger kommunalrådet Peter Schölander (M).

– Det kommer en tid efter corona-krisen, och då vill inte jag vakna upp i ett samhälle där det inte finns några butiker och restauranger kvar.

Men det här är skattepengar – ska de gå till att sponsra handeln?

– Jag tror att Höganäsborna förstår att det här är en exceptionell situation, och jag tror de förstår att handel och restauranger måste finnas kvar eftersom det innebär viktiga skatteintäkter, säger Peter Schölander.

Handlare välkomnar sponsringen

Flera handlare har tagit emot den lokala valutan och säger till SVT att de välkomnar sponsringen. Men därtill krävs egna initiativ av handlarna för att möta krisen.

Per Gustafsson, som säljer väskor och accessoarer i sin hustrus butik Pläders väskor, märker att kunderna håller sig hemma.

Försäljningen av ett populärt hattmärke, som tidigare sålt som smör, tog tvärstopp i mitten av mars.

– Vi har just nu två personer som arbetar med att göra en enkel hemsida åt butiken. Där ska våra kunder lägga beställningar och så kör vi ut sakerna till dörren, säger Per Gustafsson.

Presentkortet Euronäs har funnits sedan 2009 och är Höganäs kommuns egen ”valuta”.

Euronäs finns i valörerna 5, 10, 20 och 50 och gäller i 3 år från utskriftsdatum. 5 Euronäs finns både som sedel och mynt, övriga valörer finns som sedlar. Växelkurs: 10 Euronäs = 100 SEK.

Butiker som tar emot Euronäs går sedan med valutan till banken som växlar ut den motsvarande summan i svenska kronor från kommunens konto.

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer

Coronavirus i Skåne

Mer i ämnet