Foto: TT/Johan Nilsson

Polisen: ”Det är stora materiella skador”

Uppdaterad
Publicerad

Någon form av kraftig detonation har ägt rum vid ett flerfamiljshus i Höganäs. Smällen entrén till huset och uppemot ett 60-tal fönster har krossats.

– Det var rejäl smäll, säger Ronnie Lundgren, inre befäl på räddningstjänsten.

Explosionen skedde vid ett flerfamiljshus på Långarödsvägen i Höganäs vid halvtvåtiden.

– Ett 40-tal lägenheter är drabbade och ett 60-tal rutor är krossade, säger Magnus Lefèvre, vakthavande befäl vid polisen.

”Trapphuset utblåst”

Det rör sig om en kraftig detonation.

– Det är oerhört stora skador. Hela trapphuset var utblåst och det blev skador på fastigheterna intill också, säger Ronnie Lundgren, vakthavande befäl på Räddningstjänsten Skåne Nordväst.

Ingen allvarligt skadad

Ett 40-tal lägenheter har evakuerats, det är enligt polisen oklart när de kan återvända till sina bostäder. Kommunen har öppnat upp matsalen på Kullagymnasiet för dem som behöver en plats att vara på.

– Som tur var så blev ingen allvarligt skadad. Ambulanspersonal tittade till en person, men det var allt, säger Ronnie Lundgren.

Området är avspärrat och tekniker och nationella bombskyddet undersöker fortfarande platsen. Polisen använder sig av specialsökhundar och har också börjat knacka dörr i området.

Polishusbil ska möta allmänheten

Efter nattens händelse kommer polisen att parkera ett mobilt poliskontor – en polishusbil – i Långarödsområdet. Husbilen anländer under tisdagen och ska finnas på plats under dagtid till och med fredag.

– Dit kan allmänheten vända sig om de känner oro eller har några frågor, eller om man har några tips att ge, säger Åsa Emanuelsson, presstalesperson för polisen i nordvästra Skåne.

Ingen misstänkt

Ärendet rubriceras preliminärt som allmänfarlig ödeläggelse. Det finns i nuläget ingen misstänkt för händelsen.

I klippet ovan berättar kommunpolis Helen Alexandersson berätta om vad som hänt.

Hör SVT:s reporter Winnie Gravlund rapportera från platsen:

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.