Foto: Kristian Åkergren/SVT

Kulturen i Helsingborg drabbas av nya regler om folksamlingar

Uppdaterad
Publicerad

Idag ändrade regeringen sitt tidigare besked om maximalt 500 personer samlade på ett och samma ställe. Nu är det 50 som gäller. Och nu ska kulturen i Helsingborg se vad det går att fortsätta med – och inte.

Stadsteatern och Konserthuset i Helsingborg fortsätter med begränsad publik. Det var beskedet efter regeringens beslut om max 500 personer i samma lokal.

Men nu har regeringen satt ett nytt maxtak på 50 personer. På fredagen satte sig Helsingborgskulturen i krismöten för att diskutera den nya situationen.

Coronavirus i Skåne

– Vi måste gå igenom vad det här betyder för den planerade verksamheten, säger Ulf Dahlström, presskontakt på Helsingborg Arena & scen som driver flera av kulturinstitutionerna i staden.

Kan bli digitala upplevelser

Under mötet i Helsingborgs Arena & scen beslöts att tills vidare fortsätta med de föreställningar som går att ha igång med de nya reglerna.

Men diskussionerna fortsätter nästa vecka och en sak som då står på dagordningen är möjligheten till att låta helsingborgarna ta del av konserter och teateruppsättningar via digitala medier.

– Det kan ha ett symbolvärde, kulturen har en viktig roll i krislägen, säger Ulf Dahlström.

”Det blir bekymmersamt”

Helsingbors stad driver också kulturinstitutioner via kulturnämndens förvaltning – Dunkers, Fredriksdal och stadens biblitek,

Även här hölls  under fredagen ett första möte för att överblicka konsekvenserna av regeringens nya begränsning av folksamlingar.

– Det kommer att bli bekymmersamt, säger Mats Hallberg, biträdande förvaltningschef.

Biblioteken undantagna

Även här fortsätter diskussionerna nästa vecka. Och även här kan det bli fråga om digitala rundvisningar på sociala medier av till exempel utställningarna på Dunkers.

– Vi måste också överväga om det alls går att ha Dunkers öppet, säger Mats Hallberg.

Biblioteksverksamheten är undantaget i regeringens beslut – här gäller inte begränsningen på 50 personer Men programverksamheten, som författarföreläsningar, måste ses över. Liksom verksamheten på Fredriksdal.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Coronavirus i Skåne

Mer i ämnet