Kustbevakningen började dyka vid Venterminalen i Landskrona under fredagen. Foto: Anders Bjurö/TTVisa alla (3)
Visa alla (3)

Dykare letade efter försvunna kvinnan i Landskrona

Uppdaterad
Publicerad

Under lördagen fortsatte sökinsatserna efter den 43-åriga kvinnan i Landskrona som har varit försvunnen sedan julafton. Det finns misstankar om att kvinnan är kidnappad. Polisen håller nu bland annat på att gå igenom hennes telefon. Och under eftermiddagen börjar frivilliga från FIKK att leta.

Redan på fredagsförmiddagen meddelade polisen att kvinnan misstänks vara utsatt för brott och att rubriceringen i nuläget är människorov.

– Det måste finnas en brottsrubricering för att vi ska kunna öppna upp hela vår verktygslåda i sökandet efter henne. Det är därför vi går ut med att det kan röra sig om människorov, sa Nils-Erik Svensson, inre befäl vid Helsingborgspolisen.

Under fredagen så började polisen med hjälp av Kustbevakningen att dyka vid kajen intill Venterminalen i Landskrona. Dykningarna har fortsatt under lördagen.

– Det är den punkt där hon senast var synlig, säger Katarina Rusin, presstalesperson hos polisen.

Parallellt med dykningarna försöker polisen att kartlägga hur kvinnan rört sig och var hon varit synlig. Därför vill man ha allmänhetens hjälp och tar emot tips på 114 14. Kvinnan är 160–165 cm lång och har långt, mörkt hår.

– Vi har fått in en del iakttagelser, men vi är säkra på att det finns fler, säger Katarina Rusin.

Undersöker telefonen

Polisen håller också på att analysera innehållet i kvinnans telefon som påträffats i en bostad där hon vistats. Om det är hennes egen bostad eller någon annans vill man inte gå in på. Den misstänkta brottsrubriceringen är fortfarande människorov. Det finns ingen misstänkt eller gripen i samband med försvinnandet.

SVT:s reporter Mikael Nilsson bekräftar att polisen har börjat genomsöka en del av hamnområdet i Landskrona efter den försvunna kvinnan. Foto: Mikael Nilsson

Frivilligorganisationen Fikk deltar i sökandet.

– I dag kommer vi att söka i några områden med hund, och vi förbereder oss för en större sökinsats i morgon beroende på vad som händer i kväll. Vi kommer att söka runt platsen där hon sågs sist, säger Patrick Cohen, insatsledare vid Fikk.

Den försvunna kvinnan är norska. Verdens Gang skriver att flera familjemedlemmar har rest till Landskrona för att hjälpa till i sökandet.

– Familjen är väldigt bekymrad. Det är en stor chock för oss alla. Vi hoppas att hitta henne välbehållen, säger kvinnans syster till tidningen.

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.