På söndag ska Liberalerna välja väg i regeringsfrågan – Torkild Strandberg (L) i Landskrona har en klar uppfattning om vilken väg L bör gå. Foto: TT Nyhetsbyrån

L-profilen Torkild Strandberg: ”Partiet är kluvet rakt av”

Publicerad

Redan nästa vecka kan Sverige få en regering. Men domen mot uppgörelsen från Landskronas kommunstyrelseordförande Torkild Strandberg (L) är hård: ”Det är ett hopkok med en salig blandning av rött, grönt och blått”.

På måndag vill talmannen ha besked från partierna om regeringsfrågan. I dag publicerades ett utkast till en överenskommelse mellan S, MP, C och L, som centerledaren Annie Lööf ställer sig bakom.

L tar ställning i helgen

På söndag kommer Liberalerna att samlas till ett partiråd för att bestämma vilken sida de ska ställa sig på.

Dit kommer inte Landskronas kommunstyrelseordförande Torkild Strandberg (L) eftersom han inte är ombud. Men han säger till SVT Nyheter att han har gjort sitt för att påverka hur partiet ska ställa sig.

Han har flera gånger sagt att L borde säga ja till Ulf Kristersson (M) som statsminister. Ett regeringssamarbete mellan S, MP, L och C ser Torkild Strandberg som ett ”hopkok med grönt, blått och rött i en salig blandning”

– Min uppfattning är att partiet jag företräder hör hemma i borgerlig kontext och att vi borde släppa fram Ulf Kristersson som statsminister, säger Torkild Strandberg.

Splittring inom L

Att det finns en splittring i partiet har blivit än tydligare efter att åtta riksdagspolitiker gick ut i en debattartikel i Expressen och uppmanade partiet att inte rösta fram Stefan Löfven.

– Paritet är kluvet i princip rakt av, säger Torkild Strandberg.

Vad partirådet kommer fram till på söndag är Landskronapolitikern inte nervös över, säger han, men:

– Jag är förvånad över den beredvillighet som plötsligt finns att ge upp oerhört viktiga och centrala inslag i ens politik och värderingar i syfte att förhålla sig till ett annat parti, för mig är det väldigt konstigt, säger han.

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer