Torkild Strandberg (L) är en av de L-politiker i Skåne som kräver att partiets riksdagsgrupp och partiledaren Jan Björklund säger nej till Stefan Löfven (S) som statsminister. Foto: SVT/TT

Strandberg (L) om interna kritiken: ”Viktigt med en tydlig markering”

Publicerad

Liberalernas Skåneförbund kräver att partiet inte samarbetar med Socialdemokraterna i regeringsbildningen. Landskronas kommunalråd är drivande bakom kravet men säger att stöd för en alliansregering kommer behöva sökas från både höger och vänster.

– Det är viktigt att vi inte lämnar något utrymme till missförstånd eller att kunna tolka ett beslut, utan är tydliga i var vi står, säger Torkild Strandberg (L) som är kommunalråd i Landskrona.

Det var sent under måndagkvällen som beskedet kom att Liberalernas Skåneförbund röstat igenom en skrivelse till partiledningen där man kräver att partiet inte släpper fram eller samarbetar med Socialdemokraterna.

Tror inte det går att stänga ute SD

Ett förbehåll för att skrivelsen röstades igenom var att man också bekräftar att partiet inte ska samarbeta med Sverigedemokraterna. Men Torkild Strandberg vill själv vara försiktig med att dra en alltför hård linje.

– Jag tror inte det är långsiktigt hållbart att tänka bort ett parti som har 20 procent stöd bakom sig. Jag tror inte att man långsiktigt förmår att hålla en linje där ett sådant parti kan utestängas, säger Torkild Strandberg.

– En alliansregering skulle i vissa frågor behöva stöd från höger eller vänster, det är ju den komposition riksdagen fått, fortsätter han.

Tar egna kommunen som exempel

Landskrona är ett av Liberalernas starkaste fästen i landet.

– Det skulle vara förmätet av mig att tro att Landskrona går att applicera på hur man ska bilda regering i Stockholm, men de slutsatser man kan dra är att det är nödvändigt att ha en tydlig, konsekvent politik i utgångspunkt i medborgarnas upplevelser av problem, säger han.

Och det har inte partiledningen gjort?

– Jag upplever att de på nationell nivå har svårt att göra detta, man svarar gärna på frågor som ingen har ställt.

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer