Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video
Liberalerna har styrt Landskrona i 16 år. Ser ut att bli fyra till. Foto: Simon Melin/SVT

Liberalerna befäster makten i Landskrona

Uppdaterad
Publicerad

I 16 år har Liberalerna med Torkild Strandberg i spetsen styrt Landskrona. Något som ser ut att fortsätta i ytterligare fyra år till. I riksdagsvalet fick liberalerna 6 procent av rösterna men i kommunvalet nästan 40 procent.

I förra valet fick Liberalerna 34,24 procent av rösterna och när 92 procent av årets röster är räknade landar partiet på drygt 38,5 procent. Det redan starka partiet ökar sitt grepp om staden.

– Vi har bedrivit en fantastiskt bra valkampanj men grunden för den är konkreta resultat i människors vardag under en lång tid. Det betalar sig nu och det är det vi ser nu i valresultatet, säger Torkild Strandberg (L), kommunstyrelsens ordförande.

Valet 2022 Helsingborg
Foto: SVT

Treklövern fortsatt förstaval

Liberalerna har styrt den senaste mandatperioden tillsammans med Moderaterna och Miljöpartiet, en konstellation även kallad treklövern. Till en början fick denna konstellation stöd av Sverigedemokraterna men efter att en Sverigedemokrat blev politisk vilde övergavs partiet och istället togs Centerpartiet in i maktunderlaget.

Flera partier tappar i valet till kommunfullmäktige. Socialdemokraterna tappar mest följt av Sverigedemokraterna. Både Centerpartiet och Kristdemokraterna ser ut att hamna under tvåprocentspärren och kan bli utan mandat i fullmäktige.

Huruvida det är samma konstellation som ska styra den kommande mandatperioden är ovisst. Men det är Liberalernas förstaval.

– Vi har ett 16 årigt mycket gott samarbete med Moderaterna och Miljöpartiet och min absoluta ambition är att fortsätta det.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Valet 2022 Helsingborg

Mer i ämnet