På måndagen kom domen mot Landskronakvinnan som åtalats för att ha fört sin son till IS i Syrien. Foto: Johan Dernelius/SVT

Landskronakvinna döms till fängelse – tog sitt barn till IS

Uppdaterad
Publicerad

Den kvinna som åtalats misstänkt för att ha fört sitt barn till terrorgruppen IS – mot barnets pappas vilja – döms till fängelse i tre år. Rätten tror inte på hennes förklaring att hon hölls fången av terrorgruppen mot sin vilja.

I tron om att hans då tvåårige son skulle åka på en veckas semesterresa till Turkiet med sin mamma hjälpte pappan till att få ett pass utfärdat. Men det skulle dröja mer än sex år innan pappan fick återse pojken.

Under tiden har pojken och hans mamma varit i Syrien, dels i ett område som kontrolleras av terrorgruppen IS och dels i de kurdiska lägren al-Hol och al-Roj. Men varför de var där går åsikterna om isär.

Enligt åklagaren åkte kvinnan för att ansluta sig till terrorgruppen eftersom hon är sympatisör. För att bevisa detta visade han under rättegången bland annat upp skärmdumpar från kvinnans Facebooksida där det framgår att hon befann sig i Syrien och förekommer islamistisk propaganda.

– Hon har uppehållit sig frivilligt i kalifatet, det hoppas jag att domstolen håller med mig om, sa kammaråklagare Claudio Gittermann i samband med rättegången mot kvinnan i Lunds tingsrätt.

Kvinnans försvar: ”Togs tillfånga”

Kvinnan menar att hon i en livskris sökte tröst hos Gud och ville besöka Syrien tillfälligt, men togs tillfånga av terrorgruppen. Enligt hennes försvarsadvokat har hon saknat praktiska möjligheter att ta sig tillbaka.

– Om det står beväpnade vakter utanför ditt hus som säger ”du får inte åka”, då kommer du ingenstans, sa advokat Lars Kruse i samband med rättegången.

Men den historien tror inte rätten på. I domen mot kvinnan går man i stället på åklagarens linje att kvinnan hade för avsikt att stanna i kalifatet och dömer kvinnan till tre års fängelse för grov egenmäktighet med barn.

Rätten ger kvinnan delvis rätt

Dock anses det inte bevisat att kvinnan inte var tillfångatagen under de år hon tillbringade i fångläger i kurdisk regi. Där menar rätten att hon inte hade möjlighet att varken ta sig hem själv eller skicka hem sonen. Därför anses brottet ha pågått från att hon lämnade Sverige 2014 tills hon hamnade i det första lägret för ungefär tre år sedan.

Advokat Lars Kruse lät kort därpå meddela att kvinnan kommer överklaga domen. Hör domarens motivering och advokatens svar i klippet ovan.

Kvinnan är även delgiven misstanke i en separat utredning om krigsförbrytelser som ännu inte lett till något åtal.

Kvinnan säger själv att hon varit tillfångatagen av terrorgruppen – hör henne här.

Grov egenmäktighet med barn

Egenmäktighet med barn är ett brott som föreligger när någon egenmäktigt skiljer barn under 15 år från någon som har vårdnaden, oavsett om det rör sig om ensam eller delad vårdnad.

Den som döms för egenmäktighet med barn av normalgraden kan få böter eller upp till ett års fängelse. Om brott bedöms som grovt är straffskalan istället sex månader till fyra års fängelse.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.