Länsstyrelsen säger nej till Sveriges största solcellspark i Helsingborg

Uppdaterad
Publicerad

Företaget European Energy planerade att bygga Sveriges hittills största solcellspark i Svedberga strax utanför Helsingborg. Men nu säger länsstyrelsen nej. 

Anläggningen skulle placeras på vad som anses vara Sveriges bördigaste åkermark och då väger livsmedelsförsörjningen tyngre än förnybar energi enligt myndigheten.

Det är två mycket stora samhällsintressen som ställs mot varandra just nu i Skåne.  Skånes elbrist och höga elpriser är välkända. Samtidigt produceras mer än hälften av den svenska livsmedelsproduktionen i Skåne.

Idag sa därför länsstyrelsen nej till ett företag som planerar för Sveriges hittills största solcellsanläggning utanför Helsingborg.

– Man vill placera solcellsanläggningen på jordbruksmark och då uppstår en konflikt mellan två viktiga samhällsintressen, produktion av förnybar energi och livsmedelsförsörjning. Vi bedömer att livsmedelsproduktionen väger tyngst här. Skåne har ett stort ansvar för den nationella livsmedelsförsörjningen, säger Helena Holmgren, enhetschef på Länsstyrelsen Skåne.

”Kommer överklaga”

Enligt lagen får såhär fin jordbruksmark bara användas om det tillgodoser ett viktigt samhällsintresse, vilket förnybar energi skulle kunna vara. Men marken får bara användas om det inte går att placera solcellsparken någon annanstans.

– Vi kommer att överklaga beslutet, vi står inför en stor klimatkris och behöver ställa om till förnyelsebar energi snabbt, säger Peter Braun, Sverigechef för European energy.

Solcellsparken i Svedberga skulle ha blivit 232 hektar stor och årligen genererat 170 gigawattimmar.

Varför väljer ni just åkermark för er solcellspark?

– Det som styr oss är kapaciteten i ledningsnätet som också är en bristvara i Sverige. Men just här kan vi ansluta anläggningen, säger Peter Braun.

Solceller på en yta dubbelt så stort som Ven

Trycket på att exploatera just åkermark för solceller är stort i Skåne. Just nu ligger det ansökningar hos länsstyrelsen för ett fyrtiotal anläggningar som totalt motsvarar en yta dubbelt så stor som Ven.

– Trycket fortsätter med ansökningar och anläggningarna tenderar att bli större. Merparten av hektaren är just på väldigt bördig åkermark, konstaterar Helena Holmgren.

Länsstyrelsen har därför vänt sig till regeringen för att uppmärksamma både energiministern och landsbygdministern om den stora intressekonflikten.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.