Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video
Bälthavspopulationen som lever i Öresund och Kattegatt har halverats de senaste 20 åren. Nu larmar flera forskare. Hör Johanna Stedt berätta mer om situationen i klippet ovan. Foto: Per Carlsson, Simon Melin/SVT

Larmet: Hundratals tumlare fastnar i fiskenät i Öresund och Kattegatt

Uppdaterad
Publicerad

Tumlarna i Öresund och Kattegatt försvinner i rasande takt. På nästan 20 år har de halverats.

Nu larmar forskarna – men hoppet är inte ute.

Det handlar om världens minsta val. Vid millennieskiftet fanns det omkring 28 000 tumlare i Kattegatt och Öresund. Idag har Bälthavspopulationen sjunkit till 14 000.

– Det går verkligen stuprätt utför och det måste vidtas åtgärder, säger Julia Carlström, forskare vid Naturhistoriska riksmuseet och som forskar på just Bälthavspopulationen.

I 20 år har hon tillsammans med forskarkollegor följt tumlarna och räknat ut att max 24 stycken får årligen dö som bifångst i garn om populationen ska finnas kvar på sikt.

– Nu dör 900 tumlare varje år i fiskenät, säger Julia Carlström.

Drunknar och dör inom några minuter

Det är fisket som är den stora boven, enligt studien.

– Det största hoten mot tumlarna här i svenska och danska vatten är att de av misstag simmar in i garnen och fastnar, säger Johanna Stedt som är doktorand vid Lunds universitet.

Eftersom tumlarna är däggdjur, precis som vi, behöver de komma upp till ytan för att andas.

– Istället drunknar de inom några minuter och dör.

Åtgärder behövs men det är inte över

Men det är inte försent att vända trenden. I Skåne har länsstyrelsen redan gjort en del åtgärder med exempelvis marina naturreservat och förbud mot nätfiske i vissa områden men det räcker inte.

– Det är väldigt viktigt att sluta fiska med bottengarn i de områden där det finns mest tumlare. I områden där det är mittemellan med tumlare kan man ha ljudskrämmor på näten. Då är hotet borta på en gång medan arbetet med att få bort miljögifter och att restaurera den marina miljön är åtgärder som lönar sig på sikt, säger hon.

Och om inget görs så finns risken att det går för tumlarna i Öresund och Kattegatt som det har gjort för tumlarna i Östersjön.

– Där finns ungefär 500 individer kvar jämfört med en stor och hälsosam population i början av 1900-talet, säger Johanna Stedt.

Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video
Yrkesfiskaren Kristian Nilsson från Kullahalvön är ledamot i branschorganisationen Sveriges Fiskares Producentorganisation (SFPO). Han menar att yrkesfiskarna gjort vad de kan för att förhindra tumlardöden. Foto: Simon Melin/SVT

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.