Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video

Webbläsaren stöds inte

SVT stödjer inte uppspelning i din webbläsare. Vi rekommenderar därför att du byter till en annan webbläsare.
Larmrapport blev liggande – högsta chef för socialtjänsten ovetande om brister Visa alla (2)
Visa alla (2)

Larmrapport blev liggande – högsta chef för socialtjänsten ovetande om brister

Uppdaterad
Publicerad

Larmrapporten från socialtjänsten skrevs i juni. Men det skulle dröja nästan fyra månader innan socialtjänstens högsta chef fick kännedom om bristerna inom den egna verksamheten. Till slut larmade en visselblåsare.

Den 26 juni upprättades en skrivelse på socialtjänsten i Båstad.

Där framkom bland annat att barn placerats utanför hemmet utan placeringsbeslut och vårdplaner. Men även att barn fanns placerade i familjehem som saknade avtal med kommunen.

Svält och religiös kontroll

Därtill listades flera fall där barn farit illa av socialtjänstens agerande.

Bland annat framgår det att skolan larmat om att två pojkar fanns placerade i ett familjehem där det förekom svält och religiös kontroll – utan att socialtjänsten agerade.

– Jag är djupt berörd. Att vi inte kunnat utföra det uppdrag som är ett av kommunens viktigaste, det är smärtsamt, säger Henrik Andersson, verksamhetsområdeschef med ansvar för socialstjänsten. 

Larmet kom inte fram

Henrik Andersson säger att han inte haft kännedom om bristerna eller att det funnits en larmrapport. Larmet nådde honom först när bildningsnämndens ordförande, Thomas Nerd (S), kontaktade honom i förra veckan.

– Vi behöver utreda varför det blev på det sättet. Jag har funderat jättemycket på det, säger han.

Kommunen har nu gjort en anmälan av den egna verksamheten till Inspektionen för vård och omsorg (IVO). Dessutom har de personärenden som listats i larmrapporten nu lex Sarah-anmälts.

Har du fått någon förklaring till att det här har kunnat ske inom socialtjänsten?

– Nej, det kan jag inte påstå att jag har. Uppenbarligen har vi behov av kompetensutvecklande insatser, säger Henrik Andersson.

”Det här är en baksida av vår idyll som jag inte trodde fanns”. Det säger Thomas Nerd (S) efter visselblåsarlarmet om missförhållanden inom socialtjänsten i Båstad. Foto: SVT

Utredning att vänta

Flera nya medarbetare har anställts inom socialtjänsten och en stor del av bristerna som framkommit har kunnat åtgärdats, enligt Henrik Andersson. Bland annat har avtalen med familjehemmen gåtts igenom.

– Vi har tagit itu med problemen, säger han.

En utredning ska nu gå till botten med problemen på socialtjänsten. För detta krävs extern hjälp, enligt Thomas Nerd (S), ordförande i bildningsnämnden.

– Jag har även gett verksamhetschefen i uppdrag att bygga en ny en socialtjänst som har allmänhetens förtroende, för det har vi inte i dag, säger han.

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer