Foto: SVT

Nio barn utsatta för missförhållanden – nu anmäler Båstad sig själv

Uppdaterad
Publicerad

I minst två och ett halvt år har barn farit illa i Båstad utan att någon reagerat. Nu anmäler kommunen sig själv till Ivo och startar en egen utredning.

Det var en visselblåsare som till slut ringde den ansvariga politikern Thomas Nerd (S) som suttit ordförande i utbildningsnämnden sedan årsskiftet.

Visselblåsaren berättade om allvarliga brister inom enheten barn och unga som ligger under nämnden.

Ingen Lex Sarah-anmälan

Det handlar om totalt nio barn som farit illa utan att någon reagerat och följt upp det, både i sina egna hem och i familjehem, sedan början av 2017. Ärendena har inte heller förrän nu lex Sarah-anmälts så som lagen kräver.

Inget av fallen har heller polisanmälts. Dessutom saknas viktig dokumentation.

I juni kom en första larmrapport om missförhållandena – men den fick Thomas Nerd aldrig se. Det var först efter veckans telefonsamtal som han insåg vad som hänt.

– Jag har inte fått någon förklaring till varför ingen informerade mig. Och jag är helt förtvivlad över vad de här barnen har fått vara med om, säger han nu.

Allvarliga missförhållanden i rapport

Nedan följer några av fallen från de senaste två åren som ligger till grund för att kommunen nu anmäler sig själv till Ivo.

  • En flicka i tonåren ska ha utsatts för sexuellt övergrepp av flera pojkar i skolan. Skolan anmäler. Ärendet blir liggande i tre månader innan handläggare kontaktar flickan. Ingen polisanmälan görs.
  • Två syskon i förskoleålder placeras i ett familjehem där de inte ska fått tillgång till varsitt rum, utan tvingats sova i en garderob.
  • Sju anmälningar inkommer gällande en flicka i nedre tonåren, där det ska ha funnits missförhållanden i hemmet utan att man agerar i ärendet. Ingen kontakt tas med familjen, vars situation förvärras. Till slut tar en skolkurator med sig flickan hem till sig.

”Gå till botten med det här”

Nästa vecka tas allt upp på Utbildningsnämndens möte. Då förväntar Thomas Nerd att nämnden säger ja till att kommunen anmäler sig själv till Ivo, Inspektionen för vård och omsorg.

– Sedan ska jag se till att vi går till botten med det här och skapar nya rutiner på enheten. Vi ska ta till alla medel för att nå det målet så snabbt som möjligt, säger han.

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer

Missförhållanden i Båstads kommun

Mer i ämnet