I en rapport, som tar avstamp från 1 januari 2017, framkommer grava brister inom socialtjänsten i Båstad. Nu avgår en ansvarig chef. Foto: Patrik Cegrini

Efter skandalen – chef inom socialtjänsten lämnar sin tjänst

Uppdaterad
Publicerad

Efter de missförhållanden som uppdagats i Båstad kommun väljer en chef inom socialtjänsten att lämna sin tjänst.

I slutet av juni larmade en medarbetare inom socialtjänsten i Båstad om allvarliga brister inom den egna verksamheten.

I en rapport framkom bland annat att barn farit illa av socialtjänstens agerande, att socialtjänsten fattat felaktiga placeringsbeslut och att barn fanns placerade i familjehem som saknade avtal med kommunen.

Rapporten kom inte vidare

Men verksamhetens högsta chef, Henrik Andersson, säger att han inte kände till problemen.

Larmet nådde honom först när bildningsnämndens ordförande, Thomas Nerd (S), kontaktade honom i förra veckan – då efter att en visselblåsare slagit larm.

– Vi behöver utreda varför det blev på det sättet. Jag har funderat jättemycket på det, sade Henrik Andersson till SVT i måndags.

Nu står det klart att en av de ansvariga inom socialtjänsten lämnar sitt uppdrag. Enligt uppgifter till SVT var det denna chef som var mottagare av larmrapporten som skrevs i somras. Där stannade den.

Lämnar på egen begäran

– Chefen har på egen begäran lämnat in sin avskedsansökan. Jag informerade medarbetarna inom avdelningen om det i förmiddags och under eftermiddagen har jag informerat utbildningsnämnden, säger Henrik Andersson.

SVT Nyheter har sökt men inte lyckats nå den chef som valt att lämna sitt uppdrag.

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer

Missförhållanden i Båstads kommun

Mer i ämnet