Lena Olsson flyttade till Teckomatorp 1980 – hör hur hon tänker kring giftskandalen i dag i klippet ovan. Foto: SVT

Lena, 63, flyttade till Teckomatorp – trots giftskandalen

Uppdaterad
Publicerad

När Lena Olsson var i 20-årsåldern flyttade hon till Teckomatorp – trots att den så kallade BT Kemi-skandalen redan var känd.

– Då var jag ung och kände inte samma rädsla, säger hon.

Drygt 45 år har gått sedan den så kallade BT Kemi-skandalen i Teckomatorp uppdagades. Dålig lukt, växter som dog och förorenat vatten oroade många ortsbor, men trots detta ökade folkmängden med 84 personer mellan 1975 och 1980, visar siffror från Statistiska Centralbyrån.

En av dem som flyttade dit 1980 var Lena Olsson.

– Husen hade fallit i pris väldigt mycket här så då var det lätt att få sitt första hus här, säger Lena Olsson.

Känner oro i dag

Då var hon i 20-årsåldern och kände sig inte orolig över att bo i Teckomatorp.

– När jag besökte några vänner i Lund frågade de om jag vågade äta grönsakerna i trädgårdslandet och det gjorde jag.

I dag ser Lena Olsson annorlunda på händelsen. Trots att fyra decennier har gått märks skandalen fortfarande av i samhället, bland annat genom lukt från den sista saneringen av den förorenade marken som pågår just nu.

– Man är orolig över den här lukten som kommer vissa dagar. Doften finns här riktigt påträngande ibland så man inte kan ha fönstren öppna.

Enligt Yrkesmedicinen i Lund så är lukten inte farlig, även om den kan upplevas som obehaglig. Här finns mer information från Svalövs kommun om lukten och om annat i samband med saneringen.

Hör Lena Olsson beskriva lukten och hur hon känner kring skandalen i dag i klippet ovan.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.