Det var i slutet på förra året som tonårspojkens två år äldre syster skulle träffa sin pojkvän. Det ogillade han och hindrade henne från att lämna familjens hus i Landskrona.
– Han försökte hindra henne i hallen och där uppstod bråk. När storasystern gick upp till sitt rum för att hämta sin väska låste han sovrumsdörren utifrån, säger kammaråklagare Mathias Larsson.
Låste in fler personer
Men det var inte bara storasystern som tonåringen låste in. I rummet fanns även hans mamma som höll på att natta familjens minsta dotter. Detta pågick till polisen kom och först fick bryta upp ytterdörren till familjens bostad och sedan sovrumsdörren.
– Där var de inlåsta i drygt en timme men de hade möjligheten att ringa polisen, säger Mathias Larsson.
Och att låsa in någon mot dennes vilja är ett brott. Därför ville åklagaren att tonårspojken skulle dömas för olaga frihetsberövande, vilket tingsrätten också delade.
Men eftersom det rörde sig om en timmes tid, samt att mamman och döttrarna kunde ringa polisen, anser domstolen att det rör sig om ett mindre grovt brott.
Pojken nekar till brott
Han låste in tre personer i ett rum, varför blir det inte tre fall av olaga frihetsberövande?
– Det är en gärning som drabbar tre personer, man ser det som ett brott. Om det vore en eller tre fall av olaga frihetsberövande hade inte påverkat straffet. Man gör en sammantagen bedömning vid ett tillfälle och en plats, säger Mathias Larsson.
Tonårspojken själv hävdade under rättegången att han inte begått en brottslig handling, utan att hans agerande varit av omtanke för sin äldre syster och att han därför saknat uppsåt till brottslig gärning.
Det ogillades av tingsrätten som dömde tonårspojken till ungdomsvård till följd av sin ringa ålder.