Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video
I klippet ovan ger Anna-Carin Wettefors, som jobbar på Friends, tre tecken som kan tyda på att ett barn blir mobbat. Foto: Simon Melin

Lista: Så märker du att ett barn kan vara utsatt för mobbning

Publicerad

Enligt anti-mobbningorganisationen Friends har mobbningen i skolan mer än fördubblats. Här får du tre signaler som kan tyda på mobbning.

140 000 barn, eller två till tre elever i varje klass på varenda skola i Sverige, blir mobbat. Men det är inte alltid självklart att upptäcka mobbningen som vuxen, syskon eller kamrat.

– Vi ser att mobbningen i skolan ökar och att mobbningen som finns på nätet ligger ganska stabilt. Ökningen tror vi beror på många saker, dels hårdare samhällsklimat som påverkar barnen i skolan, att nätanvändningen har gått ned i åldern, men också nedskärningar i skolan, säger Anna-Carin Wettefors.

I klippet nedan får du höra hur mobbningen påverkade skådespelaren Olle Cardell.

Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video
För Olle Cardell blev mobbningen blev allt värre i högstadiet. Det började med utfrysning i sjuan för att övergå till hemundervisning i nian. Foto: Simon Melin/SVT

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.