Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video
Tryggheten i skolan minskar, det visar rapporter från både Brottsförebyggande rådet och anti-mobbningorganisationen Friends. Hör skolminister i klippet ovan. Foto: SVT

Skolministern: Mobbning i skolan ska polisanmälas

Uppdaterad
Publicerad

Fler elever mobbas i den svenska skolan. I genomsnitt är en till två elever i varje klass utsatta. Nu vill regeringen ändra på lagstiftningen.

– Det som i skolans värld kallas för mobbning kallas utanför för våld och hot, säger skolminister Lotta Edholm (L).

Tryggheten i skolan försämras samtidigt som antalet barn som mobbas i skolan ökar. Det visar rapporter från Brottsförebyggande rådet och anti-mobbningorganisationen Friends.

– Jag skulle vilja säga att delvis beror det på att skolans värld har accepterat detta i för hög utsträckning. Lärare har varit rädda för att ingripa och man har varit rädd för att anmäla, säger skolminister Lotta Edholm (L).

Skolministern: ”Mobbning är ofta våld, trakasserier och hot”

Enligt Brå svarar 45 procent av alla niondeklassare att de blivit utsatta för stöld, misshandel, hot, rån eller sexualbrott minst en gång under det gångna året.

Samtidigt visar en undersökning från Friends att 140 000 barn blir mobbade i skolan.

– Ett problem i det här är att vi inte benämner vad det verkligen handlar om. Mobbning är ofta våld, trakasserier och hot. Sådant som utanför skolans värld skulle leda till polisanmälning. Jag anser att skolan också måste gå den vägen, säger skolminister Lotta Edholm (L).

Vill skärpa lagstiftningen

Nu vill regeringen skärpa skollagen. Bland annat ska skolor polisanmäla mobbning och elever som mobbar ska kunna förflyttas.

– Vi jobbar nu för att lärare och rektorer ska få bättre verktyg. Ibland är det helt nödvändigt att flytta på elever även mot deras och föräldrarnas vilja. Om man utsätter andra elever för mobbning är det inte självklart att man kan gå kvar på sin skola längre. Det ska aldrig vara offret som tvingas byta, säger skolministern.

Det pågår två utredningar om hur tryggheten i skolan kan ökas. Båda ska redovisas senare i år.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.