Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video
För Olle Cardell blev mobbningen blev allt värre i högstadiet. Det började med utfrysning i sjuan för att övergå till hemundervisning i nian. Och han är bara en av många barn som blivit mobbad i skolan. Foto: Simon Melin/SVT

Olle Cardell mobbades i flera år – över 140 000 barn utsatta

Uppdaterad
Publicerad

I tre års tid blev skådespelaren Olle Cardell mobbad i högstadiet. Han var ett av de över 140 000 barn som i dag mobbas i den svenska skolan. Nu har han hoppat av gymnasiet eftersom skolmiljön ger honom ångest.

När Olle Cardell från Båstad började högstadiet startade också mobbingen. Då var han aktuell med SVT-programmet Kokobäng och började bli ett känt ansikte för flera barn.

– Jag kom tillbaka från en inspelning och utfrysningen började. Jag fick inte längre vara med i klassens sammanhang och blev mer självkritisk i och med utfrysningen, säger Olle Cardell.

Men i takt med att högstadiet fortskred, och trots att Olle Cardell bytte klass, fortsatte och förvärrades mobbningen.

– Jag trodde skulle bli bättre men det blev bara värre. Det blev både fysisk och psykisk mobbning. Det var hårda ord och slag, säger han.

Rekordmånga barn mobbas i skolan

Olle är inte ensam. Enligt anti-mobbningorganisationen Friends mobbas två till tre elever i varje klass på varenda skola i Sverige.

Eller drygt 140 000 barn.

– Sverige har länge varit ett föregångsland när det gäller mobbningssituationen men nu ser vi tyvärr en dramatisk utveckling och mer än en fördubbling, säger Anna-Carin Wettefors som är sakkunnig på Friends.

Det kan vara allt från hårda ord och taskiga kommentarer till att man inte får vara en del av gemenskapen. Men det förkommer också våld.

– Ökningen tror vi beror på många saker, dels hårdare samhällsklimat som påverkar barnen i skolan, att nätanvändningen har gått ned i åldern, men också nedskärningar i skolan, säger Anna-Carin Wettefors.

Hoppade av gymnasiet

För Olle Cardell gjorde tre års mobbning att skolan blev en plats förknippad med ångest och psykiskt ohälsa. Och när han väl skulle börja gymnasiet blev det för tungt för honom och han hoppade av.

– Att bara vara runt folk i min egen ålder i en skolmiljö, det triggar igång en försvarsmekanism att fly, säger han.

Och inte heller det är Olle Cardell ensam om.

– Vi vet att mobbning har stora konsekvenser för att ett barns mående och att den psykiska ohälsan ökar ju mer utsatt man blir. Det kan leda till nedstämdhet, ångest, svårt att sova och slutligen skolvägran, säger Anna-Carin Wettefors.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.