Hannes Gerhard, biografföreståndare i Båstad, menar att biografen har i snitt fem besökare per kväll. Foto: Roger Bengtsson, SVT

Landsbygdsbiografer hårt pressade: ”Det är tufft”

Publicerad

När landets biografer åter öppnades efter vårens totala nedstängning fanns goda förhoppningar om att publiken skulle hitta tillbaka.

Men nu vittnar en rad lokala biografföreståndare i nordvästra Skåne om fortsatt tuffa tider.

Hos Hannes Gerhard på Bio Scala i Båstad har snittpubliken legat på fem personer per visning under hösten.

– Jag kommer inte att ge mig, men det är tufft, konstaterar Hannes Gerhard.

”Satsade rejält på annonsering”

När coronapandemin slog till mot Sverige i våras var landets biografer tvungna att stänga ner all verksamhet. Efter sommaren kunde många åter öppna sina salonger för besökare och hoppas att publiken skulle återvända.

– I början på augusti satsade vi rejält på annonsering och information om att vi var tillbaka, säger Hannes Gerhard, biografföreståndare på Bio Scala i Båstad.

– Vi var tydliga med att antalet sittplatser var begränsat och att vi följde alla restriktioner och rekommendationer.

”Fem biobesökare per kväll”

Men när Hannes Gerhard nu delvis kan summera höstsäsongen på biografen i Båstad kan han bara konstatera att publiken alltjämt lyser med sin frånvaro.

– I genomsnitt har vi fem biobesökare per kväll. Det klarar vi inte, säger Hannes Gerhard.

Hannes Gerhard är tveksam till om de riktigt stora publikskarorna någonsin kommer att hitta tillbaka till de mindre biograferna. Han tror att pandemin gjort att ännu fler börjat använda olika streamingtjänster och vant sig vid att konsumera film på det sättet.

Hannes Gerhard menar att det inte bara är det ekonomiska bortfallet som svider – hör honom i videon ovanför.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.