Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video
Hör ”Lukas” berätta om hoten, som bland annat har skett via sociala medier. Foto: Privat/SVT

”Lukas”, 16, misstänktes för Örkelljungamordet – utsätts för hat och hot

Uppdaterad
Publicerad

”Lukas” satt och spelade tevespel i sitt hem när en jämnårig kompis dödades i en gångtunnel i Örkelljunga. Senare samma natt greps han misstänkt för mord. Nu är ”Lukas” helt avförd från utredningen, men bor på hemlig ort efter att ha utsatts för hat och hot.

Det var natten till den 14 januari som en 16-årig kille dödades med ett vasst föremål i centrala Örkelljunga. ”Lukas” var ovetande om händelsen när polisen grep honom i hans hem en kort stund senare.

Hotades efter frisläppandet

Inne på polisstationen fick han veta att han misstänktes för mord och att offret var en god vän.

16-åring död i Örkelljunga

– Det var helt overkligt. Jag kunde inte koppla ihop allt i min hjärna. Jag hade aldrig kunnat tänka mig att han skulle råka ut för något sådant, säger ”Lukas”.

Han släpptes efter nästan ett dygn i arresten. Men väl tillbaka i Örkelljunga tvingades han ta emot både hat och hot på bland annat sociala medier. Efter samtal med socialtjänsten och polisen bestämde ”Lukas” mamma att han tillfälligt skulle flytta till annan ort.

Hör ”Lukas” berätta om gripandet och hoten mot honom i klippet ovan.

Oklart varför han greps

”Lukas” är helt avförd från utredningen. Åklagaren Helene Jacobsson vill inte gå in på varför han misstänktes från första början.

– Det fanns uppgifter som pekade på att han var gärningsman. Efterhand framkom att dessa uppgifter inte stämde. Vilka de uppgifterna är kan jag inte gå in på eftersom att det råder förundersökningssekretess, säger hon.

Två andra pojkar, 15 och 16 år, sitter häktade sedan tre veckor tillbaka misstänkta för mord.

Fotnot: ”Lukas” heter egentligen något annat. Av hänsyn till berörda och av publicistiska skäl har SVT valt att inte använda hans riktiga namn.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

16-åring död i Örkelljunga

Mer i ämnet