Harald Roos, sjukhuschef i Helsingborg, är bekymrad över utvecklingen på lasarettet – både vad gäller sjuksköterskor som säger upp sig och de ökande kostnaderna för bemanningspersonal. Foto: Cecilia Hedlund

Nya löftet: Minska inhyrningen med hälften

Publicerad

Kostnaden för inhyrd vårdpersonal har skenat – mest betalar lasarettet för hyrsjuksköterskor. Precis som under hösten 2017 ger nu sjukhuschefen Harald Roos ett löfte om minska inhyrningen inom sjukvården.

Från och med nästa år är målet att hyrkostnaden inte ska uppgå till mer än 1,5 procent av den totala personalkostnaden. På Helsingborgs lasarett är i dag den siffran nästan 5 procent.

– Det är oacceptabelt och vi ska sänka de kostnaderna. Det är billigare att behålla personalen och det är bättre för patienterna, säger Anders Lundström (KD), ordförande i Helsingborgs sjukhusstyrelse.

Sjuksköterskeflykten i Helsingborg

Sjukvårdschefen i Helsingborg, Harald Roos, konstaterar att kostnaderna framför allt sprungit iväg för sjuksköterksor.

– Under början av 2019 ska vi bryta trenden med inhyrning. Det ökade under nästan 2018 och nu ser vi en utplaning av kurvan, säger han.

Tar fart efter semestrarna

Sommaren är dock en kritisk period för sjukhusen. Innan dess blir det inte möjligt att komma åt hyrproblemet, enligt Roos.

– Från första september finns det en plan för en utfasning av hyrsjuksköterskor, säger han. Vi börjar med de minst kritiska områdena och får sedan successivt öka.

Anders Lundström (KD) tror på en förändring. Han hänvisar till att verksamheterna inom Region Skåne nu ska hjälpas åt för att minska bemanningskostnaderna.

– Problemen är lokala, men lösningen är många gånger regionala. Nu har vi ett regionövergripande beslut på plats, säger han.

”Jag kommer att göra allt”

– Vi har en bra plan. Att vi nu gör detta regionövergripande är en tydlig signal. Det blir betydligt enklare att fasa ut hyrpersonalen när vi gör det tillsammans, än om Helsingborg gjort detta själv, säger Harald Roos.

Vad gör du om vi sitter här om ett år och bemanningskostnaderna har fortsatt öka?

– Då tycker jag vi har misslyckats ganska grovt. Jag kommer göra allt att för vi inte ska diskutera just den här frågan nästa år.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Sjuksköterskeflykten i Helsingborg

Mer i ämnet