Efter derbyt BoIS-HIF: Man åtalas för stenkastning mot läktare

Uppdaterad
Publicerad

I våras väckte derbyt mellan Landskrona BoIS och Helsingborgs IF debatt. Besökare kastade bengaler från läktarna och slängde stenar in i folkmassan. Nu åtalas en man i 35-årsåldern.

Efter att Landskrona BoIS mötte Helsingborgs IF på hemmaplan den 9 maj var många upprörda över hur vissa supportrar betedde sig i samband med derbyt. Bengaler kastades från läktarna och stenar slungades rakt in i folkmassorna – och videoklipp av händelserna kom att florera i sociala medier.

Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video
I videon syns hur några BoIS-supportrar kastar sten rakt mot folkmassan. Foto: Från twitterkontot Svensksupport

Medger kast av liten sten

I efterdyningen av dessa händelser väcks nu åtal gällande försök till misshandel mot en man i 35-års-åldern, som anklagas för att ha kastat en sten mot en folksamling. Tomas Olvmyr är kammaråklagare vid Lunds tingsrätt. Han har gjort bedömningen att om stenen hade träffat någon så skulle det sannolikt lett till skada.

Så det var ingen person som kom till skada vid händelsen?

– Vi har inte kunnat utreda att någon person kommit till skada och då åtalar man för det som man har kunna utreda, berättar Tomas Olvmyr.

Den åtalade mannen, en Landskronasupporter, erkänner brottet. Han uppger i förhör att han ska ha kastat ”en liten sten”, enligt honom av samma storlek som en gammal femkrona.

Enligt honom hade både en smällare och en bengal kastats från HIF:s läktare och landat i hans närhet. Detta ska ha gjort honom arg och rädd, varpå han plockade upp en sten som han kastade i riktning mot bortasektionens läktare.

Händelserna fångades bland annat på videoklipp, som spridits i sociala medier. Dessa utgjorde bevismaterial mot mannen.

Åsikter går isär

Men huruvida handlingen ska begåtts med uppsåt att skada någon eller inte är föremål för diskussion.

Enligt åtalet ska syftet ha varit att försöka träffa eller skada okända personer i skaran, vilket då anses kunna utgöra ett försök till misshandel.

Den åtalades företrädare anser dock att sådant uppsåt saknats.

Nu är det upp till Lunds tingsrätt att avgöra saken.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.