Man dog efter att ha blivit knivhuggen – 26-åring döms för grov misshandel Foto: TT/ Johan Nilsson

Man knivhöggs till döds i Helsingborg – 26-åring döms för grov misshandel

Publicerad

Två män hittades stickskadade på Nytorgsbacken i Helsingborg i mars i år. En av dem avled på sjukhuset. Nu döms en 26-årig man för två fall av grov misshandel – men frias från mord och mordförsök.

Det var den 17:e mars i år som polisen larmades till Nytorgsbacken på Söder i Helsingborg efter att två personer knivskadats. Den ena personen, en 23-årig man, avled av skadorna. Den andra 35-årige mannen skadades svårt av knivhuggen men överlevde.

En 26-årig man greps och åtalades vid Helsingborgs tingsrätt för mord och mordförsök. Enligt tingsrätten träffades de tre männen för att göra upp om en skuld men vad som skedde har de gett olika historier av.

Både gärningsman och brottsoffer är kända av polisen sedan tidigare.

Frias från mord

Nu döms 26-åringen till sex års fängelse för två fall av grov misshandel. Han döms även för grovt vapenbrott och penningtvättsbrott.

Tingsrätten fastslår att 26-åringen är den som utdelat det dödliga knivhugget i bröstet på 23-åringen som avled samt ett knivhugg i magen på den man som överlevde. Men att det inte går att fastställa att han haft uppsåt att döda och han frias därför för mord och mordförsök.

26-åringen själv har sagt att han handlat i nödvärn, något rätten inte anser.

Mannen som överlevde har valt att inte säga någonting under rättegången.

En kvinna, som åtalades för skyddande av brottsling för att ha bokat ett hotell rum åt mannen efter händelsen, frias samtidigt från de misstankarna.

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App Store
Ladda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.