Socialstyrelsen ska ersätta kommuner, landsting och regioner för deras extra kostnader i samband med coronapandemin.
Från Skåne kommer det krav på ersättning för extra utgifter motsvarande totalt över en miljard kronor från Region Skåne och de två största städerna. Malmö stad vill ha 86 miljoner och Helsingborg 64 miljoner kronor.
Det handlar bland annat om extra personal, anpassning av lokaler, information och inte minst skyddsutrustning till de anställda.
– Vi har framför allt begärt ersättning för extra smittskyddsutrustning som vi tvingades köpa in för att klara kraven från våra verksamheter, säger Lars Thunberg (KD).
Saknade tillräckliga lager
I Malmö är kostnaderna för att ta in extra personal en av de stora utgifterna – två miljoner vill staden ha som ersättning. Sedan tillkommer bland annat anpassning av lokaler och skyddsutrustning.
Region Skånes ersättningskrav handlar till en stor del om sjukvård och personal. Men även om stora utgifter för skyddsutrustning.
Men det är ju regionens sak att ha beredskapslager. Varför hade ni inte det?
– Vi har alla lärt oss något av det här, som att ha tillräckligt stora lager. Vi hade på gång att bygga upp ett, men vi hann inte förrän coronan slog till. Då gick det vi hade snabbt åt. Men i dag har vi ett enormt lager, säger Gilbert Tribo (L), ordförande i sjukvårdsnämnden.
Pengarna räcker inte – än
Totalt har Socialstyrelsen fått in över 300 ansökningar om kostnadsersättning från regioner och kommuner på totalt 11,2 miljarder.
Men det räcker inte långt. Socialstyrelsen har hittills bara fått fem miljarder av regeringen.
Hur ska ni göra nu?
– Finansminister Magdalena Andersson har lovat att alla ska få de pengar de behöver. Vi har visserligen inte fått besked om hur mycket mer regeringen skjuter till men jag är inte orolig. Det löser sig, säger Niklas Enerot, enhetschef på Socialstyrelsen.
Men Gilbert Tribo förblir orolig tills pengabeskedet från regeringen har kommit. Det är mycket som står på spel för regionen.
– Vi går med jätteförlust i år på grund av corona. Får vi inte pengarna riskerar vi att gå in i nästa år med ett stort hål i budgeten. Då måste vi strama åt verksamheten eller höja skatten, säger han.