Då: ett av Sveriges mest förorenade områden. Nu: Idylliskt strövområde Foto: SVT

Miljöskandalen förvandlades till naturidyll

Uppdaterad
Publicerad

Läderfabriken i Klippan var ett av Sveriges mest förorenade områden. Idag, efter sanering för 150 miljoner kronor, invigdes ett naturskönt strövområde utan krom och arsenik.

– Jag är jättenöjd, det är jag. Att det fått den här mjuka böljande formen som sen går ner mot Bäljane å, säger Monica Johansson, projektledare vid Klippans kommun.

När Sydnytt besökte Klippan år 2002, då miljöskandalen rullades upp, jämförde kommunalrådet Rune Persson föroreningarna vid läderfabriken med BT Kemi. Han ville snabbt få igång en sanering och drömde om att marken en dag skulle bli ett vackert strövområde.

-Han fick sin dröm uppfylld. Det tror jag han kan vara stolt över, säger Monica Johansson.

Krom och arsenik

Staten har bekostat den största delen av saneringen, men även Klippans kommun har fått bidra med flera miljoner kronor. Även grannarna i det gamla villaområdet intill har drabbats i och med att all jord på tomterna fick grävas bort.

Föroreningarna bestod av krom och arsenik som användes för att behandla lädret i fabriken, som funnits på platsen ända sedan 1906. Under saneringsarbetet revs fabriksbyggnaderna och den 60 meter höga skorstenen.

Det enda som är kvar är fabrikens kontorsbyggnad. Under invigningen på lördagen samlades hundratals personer för att bland annat lyssnat på Klippans musikkår, som för 100 år sedan bildades av anställda på läderfabriken.

På lördagen invigdes ett naturskönt område på platsen där Klippans läderfabrik släppt ut krom och arsenik. Foto: Per Lärka

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer

Klippan

Mer i ämnet