Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video
Ministern: Sjuksköterskebristen kräver inte nationell kriskommission Foto: Minna Korsgren/SVT

Ministern: Sjuksköterskebristen kräver inte nationell kriskommission

Uppdaterad
Publicerad

Både Vårdförbundet centralt och chefen för akuten i Helsingborg vill se en nationell kriskommission kopplat till sjuksköterskebristen i svensk sjukvård. Lena Hallengren, ansvarig minister, säger nej.

SVT Nyheter Helsingborg har tidigare rapporterat om hur lasarettet i Helsingborg tvingas göra historiskt stora nedskärningar på akutsjukvården i sommar kopplat till bristen på sjuksköterskor.

Som minst kommer det endast finnas två sjuksköterskor i tjänst på akutavdelningen som servar en fjärdedel av Skånes befolkning.

Nu kommenterar ansvarig minister för svensk sjukvård situationen som hon menar är bekymmersam.

– Jag tänker att arbetsvillkoren måste bli bättre annars är risken precis det vi ser nu att folk säger upp sig, säger socialminister Lena Hallengren (S). 

Värsta sommaren någonsin

Situationen är allvarlig på flera håll i landet, region Norrbotten beskriver en bemanningsbrist som svårare än på 25 år. På Akademiska sjukhuset i Uppsala hotar Inspektionen för vård och omsorg med vite på 20 miljoner kronor om man inte säkerställer rätt antal vårdplatser.

– Jag har inte varit med om en sommar av den här kalibern där det saknas så många av våra medlemsgrupper, säger Madelene Meramveliotaki som är vice ordförande i Vårdförbundet.

”Regionerna klarar inte detta”

Akutchefen i Helsingborg, Marcus Larsson, säger att sjuksköterskebristen är det enskilt största hotet mot svensk sjukvård i dagsläget och efterlyser en nationell kriskommission. Vårdförbundet och Läkarförbundet driver samma fråga.

– Frågan är av den karaktären att regionerna inte klarar av att hantera den, säger Madelene Meramveliotaki.

Lena Hallengren (S) håller inte med.

– Jag ser inte hur en nationell kriskommission skulle kunna hantera den här situationen. Det är arbetsgivaren som har ansvaret för både arbetsmiljö och arbetsvillkor.

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer

Kris på akuten i Helsingborg

Mer i ämnet