Nej-sidan vann stort i folkomröstningen i Helsingborg

Uppdaterad
Publicerad

Det blev en klar seger för nej-sidan i folkomröstningen. Valdeltagande var högt, drygt 50 procent visar det preliminära valresultatet.

Det preliminära valresultatet i folkomröstningen visar att 96,37 procent av helsingborgarna har röstat nej till en försäljning av Öresundskraft och 3,34 har röstat ja.

Valdeltagande blev högt, 50,06 procent av de röstberättigade valde att säga sitt i denna fråga. Det brukar vanligtvis vara mellan 20 och 40 procent som röstar i en kommunal folkomröstning.

Folkomröstning Öresundskraft

– Det slutgiltiga resultatet kommer på tisdag när rösterna har kontrollräknats, säger Cecilia Eklund, presschef i Helsingborgs stad.

Frågan avgörs i februari

En majoritet av partierna i fullmäktige har före folkomröstningen sagt att de ska väga in eller rätta sig efter valresultatet. Sverigedemokraterna, som är vågmästare i denna fråga i fullmäktige, har lovat att de ska lyssna på folkets vilja om mer än 51 procent röstade. Nu blev det drygt 50 procent så frågan är hur politikerna kommer att ställa sig när frågan om Öresundskrafts framtid ska avgöras på fullmäktige den 26 februari. 

Helsingborgarna som gick till valurnorna på söndagen har visat hur de vill att politikerna ska rösta i februari.

Totalt var 112 981 personer röstberättigade i denna folkomröstning i Helsingborg.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Folkomröstning Öresundskraft

Mer i ämnet