Båda männen som sköts i en företagslokal i maj 2023 överlevde – men bara några månader senare mördades den enes bror. Foto: Caroline Martos / SVT

Morddömd åtalas nu för mordförsök på offrets bror

Uppdaterad
Publicerad

Den man som under torsdagen dömdes till livstids fängelse för anstiftan till mordet på Dalhem i augusti åtalas nu också för mordförsök på mordoffrets storebror.

Den 11 maj 2023 året sköts två personer i en företagslokal på Berga i Helsingborg. En av dem är en av polisen känd kriminell som kopplas till Adolfsbergsnätverket. Han träffades med två skott – ett rakt genom bålen och ett i armen. Den andra personen träffades med ett skott i vaden, men båda överlevde.

Kopplas till mordet på Dalhem

Den 22 augusti sköts det ena brottsoffrets yngre bror till döds på Dalhem. Enligt uppgifter befann sig då storebrodern utomlands och många av de personer som förhörts angående mordet spekulerade i om det egentligen var storebrodern som var måltavlan även den gången.

Igår dömdes fyra personer för inblandning i mordet på Dalhem. Två av dem är tonåringar från Småland som enligt domen lejts för att utföra mordet respektive hjälpa till.

De andra två är kända kriminella från nordvästra Skåne som dömdes till längre fängelsestraff. En av dem bedöms vara den som beställt mordet och fick därför livstids fängelse, trots sitt nekande.

Två personer åtalas

Nu åtalas samma person för mordförsök på storebrodern och den andra mannen efter skjutningen på Berga.

En annan man åtalas för medhjälp till försök till mord för att ha lånat ut ett fordon som användes som flyktfordon, även han är känd av polisen.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.