Den öppna narkotikahandeln i Åstorp har fått polisen att rikta mer fokus mot drogerna, berättar Anders Isgren som är chef för lokalpolisområde Klippan. Foto: SVT

Ökad narkotikahandel i Åstorp när knarket flyttar från storstäderna

Uppdaterad
Publicerad

Handeln ökar och antalet användare ökar. Det konstaterar nu polisen i Åstorp som tar krafttag tillsammans med kommunen.

Sedan årsskiftet har polisen i Åstorp hanterat drygt 100 narkotikaärenden. Knappt hälften är helt nya handlare och brukare.

I hela lokalpolisområde Klippan, där även Perstorp, Bjuv och Svalöv ingår, handlar det under samma period om 229 ärenden.

Flyttar från storstäderna

Det är en enligt polisen en effekt av att narkotikaförsäljningen flyttar ut från storstäderna Malmö och Helsingborg när marknaderna där blir för trånga.

– Vi ser välklädda män kliva av tåget och helt öppet gå upp till centrum och börja göra affärer, säger Ceciilia Selin, kris- och säkerhetssamordnare i Åstorp.

Även siffror från Brå, Brottsförebyggande rådet, visar att antalet anmälningar om misstänkta narkotikabrott ökat i framför allt Åstorp de senaste åren.

I videon ovan berättar polis och kommun om problemet.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.