Elbilsutvecklaren Nevs har beslutat att investera 150 miljoner euro i sportbilstillverkaren Koenigsegg, Foto: Lisa Johansson/Koenigsegg

Nevs köper in sig hos lyxbilstillverkaren från Ängelholm

Uppdaterad
Publicerad

Elbilsutvecklaren Nevs har beslutat att investera 150 miljoner euro – motsvarande 1,5 miljarder kronor – i sportbilstillverkaren Koenigsegg, rapporterar Affärsvärden.

Nevs satsar enligt tidningen ytterligare 150 miljoner USD i ett samägt bolag, där de tillsammans med Koenigsegg ska utveckla el- och hybridbilar.

Investeringarna ger 20 procent av aktierna i Koenigsegg och 65 procent av aktierna i samriskbolaget.

– År 2020 ska vi ha produktion i både Ängelholm och Trollhättan. Vi ska tillverka tusentals Koenigsegg-bilar. De ska behålla Koenigseggs kvalitet, men kommer att vara billigare än i dag, säger Kai Johan Jiang, storägare i Nevs, till tidningen.

Såväl statsminister Stefan Löfven (S) som infrastrukturminister Tomas Eneroth (S) har informerats om investeringarna, som görs sedan Nevs nyligen meddelat att man fått en ny majoritetsägare i det kinesiska konglomeratet China Evergrande Group.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.