I klippet kan du se varför vårdpersonal med sjukdomssymtom vill komma tillbaka till jobbet. Foto: Cecilia Hedlund

Nu börjar testningen av vårdpersonal i Helsingborg

Uppdaterad
Publicerad

Nu börjar Region Skåne kontinuerligt testa sjukvårdsanställda med förkylningssymptom. Först ut är Helsingborgs lasarett, efterhand kommer testningen att utökas till övriga akutsjukhus i Skåne.

Nu kan fler få svar på om de smittats av covid-19 eller inte.

I ett tält intill Vita huset på sjukhusområdet i Helsingborg pågår nu testningen av vårdpersonal. De första vårdanställda anlände för provtagning på tisdagsförmiddagen – och inom en till två dagar väntas de få svar.

Coronavirus i Skåne

– Det känns bra att kunna bidra och hjälpa till där det behövs, säger läkarstudenten Måns Larsson bakom skyddsvisir och munskydd.

Brist på provtangningspinnar

Han är en av de fem läkarstudenter som tar hand om provtagningen på Helsingborgs lasarett.

– Skyddutrustningen känns säker. Det är kirurgiska rockar, munskydd, handskar och visir, säger Andreas Bergstrand, också han läkarstudent.

I dag är fler vårdanställda än vanligt sjukskrivna på grund av rekommendationen att den som känner minsta minsta tecken på förkylning ska stanna hemma.

Förhoppningen är nu att fler ska kunna återgå i tjänst om och när de får ett negativt provsvar.

– Vi är i en speciell situation. Vi rustar oss för en mer allvarlig situation och då är det viktigt att vi har vår personal på plats, säger Cecilia Löfgren,överläkare vid infektionsenheten i Helsingborg.

Fler provpinnar på väg

Anledningen till att testningen börjar i relativt liten skala är för att det råder brist på provtagningspinnar.

– Nu har vi planerade leveranser av provtagningsmaterial under de kommande veckorna så att vi ska kunna utöka provtagningen, säger Cecilia Löfgren.

Helsingborg är först ut i pilotprojketet. Region Skånes plan är sedan att utöka provtagningen för vårdpersonal på akutsjukhusen i Lund, Malmö, Kristianstad och Ystad.

Så funkar testmetoden:

Region Skåne har tagit fram en helt ny testmetod som ger möjlighet att utöka antalet tester för det coronavirus som orsakar covid-19. Provet ger svar på om den testade personen bär på viruset vid testtillfället eller inte.

Testmetoden är ett resultat av ett samarbete mellan Klinisk mikrobiologi och Centrum för molekylär diagnostik (CMD) i Region Skåne.

Källa: Region Skåne

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Coronavirus i Skåne

Mer i ämnet