Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video
När de nya häkteslokalerna i Helsingborg invigdes beskrev Kriminalvårdens generaldirektör Martin Holmberg beläggningssituationen som den ”kanske värsta någonsin”. Hör honom i klippet. Foto: SVT

Nya häktet i Helsingborg dubbelbelagt redan från start

Uppdaterad
Publicerad

48 celler med dubbelt så många intagna. De nya häktesrummen på Berga i Helsingborg byggs med våningssängar för att lösa den akuta bristen på platser.

– Det här är ett paradigmskifte inom Kriminalvården. Nu bygger vi direkt för att få plats med två klienter i varje rum, säger Robin van Buijtene, kriminalvårdsinspektör i Helsingborg.

”Effekt av den grova brottsligheten”

Kriminalvårdens generaldirektör Martin Holmberg beskriver beläggningssituationen som den ”kanske värsta någonsin”.

– Det är en förändring under en lång rad av år. En effekt av en omfattande satsning på polis och åklagare och naturligtvis utvecklingen av den grova organiserade brottsligheten, säger han.

Kan påverka säkerheten

Han ser risker med att allt fler häkten och anstalter numera har dubbelrum.

– Det finns stora risker koppat till förtätning och det stora antalet häktade och dömda som vi tar emot . Det finns säkerhetsrisker, arbetsmiljörisker och det finns risk att vi inte kan erbjuda de dömda tillräckligt bra sysselsättning och återfallsförebyggande arbete. Men det är risker som vi behöver hantera.

Se bilder från det nya häktet i klippet ovan.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.