Nu tvärvänder ansvariga politikern om det uppmärksammade sjukhusbygget i Helsingborg. Foto: Gustaf Wallinder/SVT

Nya uppgifter från regionpolitiker: ”Blir troligen ett nytt sjukhus i Helsingborg”

Uppdaterad
Publicerad

Trycket från anställda och patienter på politikerna om att bygga nytt sjukhus ökar. Och nu tvärvänder högste ansvariga politikern – som hittills sagt blankt nej: Jag tror att vi tvingas bygga”.

Förra hösten satte 13 verksamhetschefer på Helsingborgs lasarett ner foten. I ett skarpt protestbrev krävde de att ombyggnaden av lasarettet stoppas och att det istället byggs ett nytt sjukhus.

Nu ställer sig flera av de stora fackförbunden bakom chefernas krav.

Sjukhusbygget i Helsingborg

Och nu backar Stefan Lamme (M), regionråd och ordförande i beredning strategiska sjukvårdsinvesteringar från sitt tidigare bestämda nej till förslaget.

– Jag har så smått börjat förespråka att vi måste bygga ett nytt sjukhus, Vi har inte längre några alternativ, säger han.

Tror inte på ett bygg-ja

Den kraftiga opinionen mot att fortsätta renovera spelar in. Men framför allt handlar det om svårigheten att få lov att bygga så högt som krävs för att få plats med en ny akut med intensivvårdsavdelning och operationssalar. Och en flytt är nödvändig eftersom undermåliga avloppsrör förhindrar en renovering.

– Det är inte realistiskt att  tro att vi får igenom den detaljplanen hos länsstyrelsen. Det blir för högt, vi kommer att hamna i klammeri med riksintressen för kulturen, säger Stefan Lamme.

Nya byggens höjd bedöms bland annat utifrån Kärnan och siktlinjerna sett från Öresund.

Bekymrad för kostnaderna

Det innebär att nuvarande akutmottagningen får ligga kvar på samma plats som nu medan en nytt sjukhus byggs, mest troligen på åkermark i Östra Ramlösa. Enligt Stefan Lamme skulle det ta mellan fyra och fem år att bygga det.

Han är bekymrad över pengarna.

– Det jag beklagar är det kostnadsläge som vi hamnar i, säger han.

När renoveringen av norra flygeln på lasarettet är klart ligger den totala ombyggnadsnotan på fyra miljarder.

– Lägg då till 13-14 miljarder för ett nytt sjukhus och en kommande hyreskostnad på en halv miljard om året.

Stefan Lamme (M) har tidigare sagt att det skulle vara oasnvarigt att bygga nytt – när det redan lagts miljarder på det befintliga bygget.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Sjukhusbygget i Helsingborg

Mer i ämnet