Nytt bud ska få barnmorskorna att återvända

Uppdaterad
Publicerad

37 av 39 barnmorskor som sagt upp sig på lasarettet nobbade arbetsgivarens förra bud. Nu försöker Region Skåne få dem att stanna genom att erbjuda garanterad utvecklingstid.

Det var på precis före sommarsemestern som 39 av 45 förlösande barnmorskor på Helsingborgs lasarett sa upp sig i protest mot att de inte fick tillräckligt mycket återhämtningstid.

Arbetsgivaren kom då med ett erbjudande om ekonomisk kompensation för nattarbete. Men den skulle bara pågå under ett år, som ett projekt. Osäkerheten kring om det faktiskt skulle innebära minskad arbetstid långsiktigt gjorde att nästan alla barnmorskor tackade nej. Bara två av 39 drog tillbaka sina uppsägningar.

Nytt erbjudande

Sedan dess har stillestånd rådit mellan parterna – alltmedan en bemanningskris på förlossningsavdelningen inför hösten rycker närmare. Så i går kom ett nytt bud från Region Skåne.

Den här gången erbjuder man barnmorskorna garanterad tid för utvecklings- och arbetsmiljöarbete, motsvarande sju timmar och 12 minuter per månad.

Jenny Wingerstrand, verksamhetschef för förlossningen, sa efter ett möte på onsdagen där erbjudandet diskuterades, att hon har gott hopp om att koma fram till en lösning.

– Jag har bett om återkoppling på ferdag (från barnmorskorna) och

Funderar på att gå tillbaka

Birgitta Hartford, en av barnmorskorna som sagt upp sig, tycker att erbjudandet låter bra ”på pappret”. Men hon är tveksam till om arbetsgivaren verkligen kommer att kunna garantera tiden när bemanningen blir kärv. Särskilt om en del av barnmorskorna inte väljer att återvända.

– Då blir det ju svårt att leva upp till det arbetsgivaren erbjuder. Men de har lovat att lösa detta, de garanterar ju tiden, säger hon inför mötet med arbetsgivaren i eftermiddag.

Kommer du att gå tillbaka om de kan garantera tiden?

– Jag ska fundera på det. Vi får se efter mötet.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.