Foto: TT

Sjuksköterskor som jobbar natt får kortare arbetstid

Uppdaterad
Publicerad

Sjuksköterskor som jobbar natt får kortare arbetstid. Avtalet blev klart inatt och nu hoppas förhandlingschefen på Region Skåne att problemen på förlossnings- och barnvården kan lösas snabbt.

De centrala förhandlingarna mellan Sveriges kommuner och landsting, SKL, och Vårdförbundet blev klara under natten till torsdagen.

Knäckfrågan som är högst aktuell för Region Skåne gällde arbetstidsförkortning för nattarbetande sjuksköterskor. Barnkliniken på Helsingborgs lasarett drabbades av massuppsägning tidigare i höstas, och hälften av barnmorskorna på kvinnokliniken i Malmö sade upp sig på grund av att de kände att de inte kunde återhämta sig mellan passen.

Med det nya centrala avtalet hoppas nu förhandlingschefen Gösta Rehnstam på Region Skåne att man nu kan stoppa problemen.

– Först av allt tar vi tag i förlossningsvården och barnvården som vi har haft problem med under den senaste tiden. Vi måste sätta igång med det omedelbart, säger han.

Förkortad arbetstid

För de som arbetar skift med minst 20 procent nattpass i sin tjänst får en förkortad arbetstid från dagens reglerade 38 timmar och femton minuter till 36 timmar och tjugo minuter. Tjugo procent nattpass är omräknat cirka tre nattpass per månad.

De som jobbar fler nattpass än så, alltså minst 30 procent, eller fem nätter per månad får ytterligare sänkt veckoarbetstid till 34 timmar och tjugo minuter.

– Jag är väldigt glad att vi fått igenom det här avtalet. Våra medlemmar får en återhämtningstid, oavsett budgeten på lokal nivå. Hittills har verksamheter med bra budget kunnat ge bra ersättning och återhämtning, men så fort budgeten försämrats har man dragit tillbaka det. Nu säkrar vi upp att medlemmar inte faller tillbaka på 38 timmar när man jobbar dag, kväll och natt, säger Sineva Riberio, ordförande på Vårdförbundet.

– Vi har haft en utveckling under många år där arbetstiden reglerats i en mängd lokala avtal, där personal i olika utsträckning kompenserats för till exempel nattjänstgöring. Vi är mycket nöjda och bedömer att det är viktigt att den här frågan finns reglerad även centralt, säger Lena Schaller, en av förhandlarna från SKL:s sida.

I region Skåne har flera grupper av sjuksköterskor sagt upp sig i protest efter att ha ställt krav på mer tid för återhämtning, hur kommer det nu framförhandlade avtalet påverka situationen här?

– Det kan jag inte bedöma utan det är en fråga för arbetsgivaren . Vi har naturligtvis följt utvecklingen i Skåne. Jag kan bara säga att ett det är bra att ha ett centralt avtal i grunden som bättre stämmer överens med de lokala arbetstidsavtalen och det är jag övertygad om kommer gynna både arbetstagare och arbetsgivare i landsting och regioner, säger Lena Schaller.

Det centrala avtalet finns som en back-up, men det är fortfarande möjligt för arbetsgivare och fack att sluta lokala avtal.

– Vi öppnar ju upp för att göra bättre lokala avtal nu, säger Sineva Riberio.

Kan börja gälla redan innan nyår

Just regleringen om arbetstidsförkortningen i avtalet kommer träda i kraft först den första april 2018.

– På det sättet får både arbetsgivare och anställda tid att anpassa sig till förändringarna i de centrala avtalet, säger Lena Schaller.

Men Region Skåne vill få igenom det lokalt för barnmorskor och sjuksköterskor redan innan nyår för att vända den negativa utvecklingen.

– Uppsägningarna går ut första veckan i januari månad och därför hoppas jag att vi kan hitta en lösning tills dess, säger Gösta Rehnstam.

Enligt honom innebär det nya avtalet ökade kostnader, dels på grund av nyrekryteringar som kan komma att behöva göras för att kompensera arbetstidsförkortningen. Hur stor kostnadsökningen kommer att bli är dock svårt att säga innan avtalet förhandlats fram och börjat gälla.

Avtalet berör totalt 110.000 medarbetare inom vården där bland annat sjuksköterskor, röntgensjuksköterskor, biomedicinska analytiker, barnmorskor och fysioterapeuter ingår.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.