Hopp om räddning för sydsvensk ärtodling

Uppdaterad
Publicerad

Ärtproduktionen i södra Sverige kan komma att räddas trots att Findus i Bjuv lägger ner. Det hoppas odlarna.

Findus lägger ner den egna grönsaksproduktionen i Bjuv vid årskiftet. Men odlarna har fått signaler om att företaget ändå vill köpa in svenska ärtor och också andra svenska grönsaker, exempelvis spenat.

– Man har upptäckt att man kommer att tappa volymer i svensk försäljning. Handeln säger att de inte är intresserade av att köpa utländska varor. Det kan de köpa från vem som helst i utlandet. Det som fattas nu, det är ju svenska produkter, säger Kjell Svegrup, som odlat ärtor åt Findus i 27 år. Han är också ordförande i Findus odlarförening som samlar ungefär 900 skånska lantbrukare.

Findus varslar i Bjuv

”För dialog med leverantörer”

Henrik Hjalmarsson, vd på Findus bekräftar att svenska grönsaker är fortsatt intressanta för Findus.

– I vissa fall är det så att svenskt ursprung är viktigt för våra kunder och konsumenter. Där har vi för avsikt att fortsätta med svenska produkter. Vi har dialog med potentiella leverantörer i Sverige om att i partnerskap kunna erbjuda svenskproducerat även i fortsättningen, säger han.

Vilka grönsaker eller potentiella leverantörer som är aktuella för Findus vill han inte kommentera för SVT Nyheter.

– Av respekt för de pågående diskussionerna vill jag inte kommentera vilka produkter eller leverantörer det handlar om förrän vi är framme vid en överenskommelse. Vi lyssnar gärna på dem som har en idé. Vad som sedan blir verklighet är för tidigt att spekulera i.

Regelbundna möten

Så frågan är alltså vem som i så fall skulle producera de svenska grönsakerna, till exempel ärtor, åt Findus. Odlarföreningen har regelbundna möten med företagsledningen och försöker trycka på för att få behålla sydsvensk ärt- och grönsaksproduktion.

– De har sagt att de utesluter inte oss som odlare med de vill ha ett realistiskt förslag. Vi har inte musklerna att köpa och starta upp fabriken men hjälper gärna till i möjligaste mån med vår kunskap, säger Kjell Svegrup.

Han och de andra odlarna hoppas forfarande att en annan aktör köper fabriken och fortsätter med ärtorna – om än i mindre skala för den svenska marknaden.

– Den svenska konsumtionen av bara ärtor är rätt liten, 3000 ton kanske. I år odlades någonstans mellan 35.000-40.000 ton.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Findus varslar i Bjuv

Mer i ämnet