Enligt anställda på vårdboendet Kungshult har man nu en omfattande smittspridning. Foto: SVT/Cecilia Hedlund

Omfattande spridning av covid-19 på ännu ett vårdboende

Uppdaterad
Publicerad

Kungshults vårdboende i Mariastaden är det senaste i raden som drabbats hårt av covid-19 i Helsingborg.

Anställda inifrån boendet rapporterar om omfattande smittspridning och drygt tio corona-relaterade dödsfall.

Vi har tidigare berättat om omfattade spridning och coronarelaterade dödsfall på Valltorps vårdboende och på Åbrädden i Helsingborg.

Nu är ett annat äldreboende drabbat: Kungshults vårdboende med 72 hyresgäster.

Drygt 10 personer har avlidit i coronarelaterade sjukdomar, enligt uppgifter inifrån boendet. Det första fallet bland de äldre konstaterades enligt uppgifter från boendet i början av december.

Smittan har fått fäste på alla tre avdelningar, enligt medarbetare. Kommunalarbetarförbundet bekräftar att boendet har ett smittutbrott.

– Våra medlemmar går på knäna och de har signalerat om hjälp men får inget gehör, säger Louise Ressner, arbetsmiljösamordnare.

Känner sig otillräckliga

De covid-drabbade hyresgästerna behöver mer omsorg än vanligt och personalen upplever inte att de räcker till.

– I vanliga fall hade vi klarat oss på den här bemanningen, men nu klarar vi inte att ge den omsorg och omvårdnad som våra hyresgäster behöver, säger en anställd som vill vara anonym.

– Vi har påtalat det här men ledningen lyssnar inte.

Enhetschef Angelique Nåvall avböjer att svara på SVT:s frågor. Hon hänvisar istället till omsorgsdirektör Annika Andersson som enbart svarar på frågor via mejl:

”Vi kommenterar inte dödsfall i verksamheten utan hänvisar till Region Skåne och statistiken som finns på Socialstyrelsens hemsida”.

Vidare skriver hon att det vid smittspårningar framkommit att många – både personal och hyresgäster – haft en asymtomatisk smitta.

Den ansvariga för vård- och omsorgsnämnden, Lars Thunberg (KD), vill inte heller ställa upp för en intervju.

”Gör ont i mig”

En annan anställd berättar för SVT hur smärtsamt det är att behöva hänvisa hyresgästerna till sina rum för att undvika att smitta sprids vidare.

– De är hänvisade till tv:n eller radion på dagarna. Det äter dåligt, de har tappat gnistan. De får inte träffa sina anhöriga. Jag ser så många ledsna ögon och det gör ont i mig.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.