Lina Jirle fångade tromben på film i Rammsjöstrand. Foto: SVT

Se ovanliga väderfenomenet över Bjäre under torsdagskvällen

Uppdaterad
Publicerad

En tromb kunde ses på himlen från Bjärehalvön under torsdagskvällen. Fenomenet fångades på film av Lina Jirle i Rammsjöstrand vid 20.30-tiden.

Tromber förekommer i Sverige då och då även om de är mycket vanligare i USA.

– Oftast bildas de för vår del under sensommaren i samband med mycket kraftiga regn- och åskmoln där luft som snabbt rör sig upp och ner genom molnet skapar en kraftig rotation, förklarar SVT-meteorologen Pererik Åberg.

– Inuti rotationen faller trycker och då också temperaturen. Vattenånga övergår till vattendroppar och vi kan se ”tuben”.

Det är dock ovanligt att tromberna syns till i Sverige såhär tidigt på året. Men 2019 siktades en tromb över havet utanför Varberg redan i början av maj.

– Den här rackaren är alltså lite tidig, säger Pererik Åberg.

Filmerna som Lina Jirle tagit har delats på facebook och flera personer i Båstadtrakten kommenterar att de såg det vackra fenomenet på himlen.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.