Robin Holmberg (M), kommunstyrelsens ordförande i Ängelholm, och Jesper Göransson, Peabs vd och koncernchef. Foto: Mergim Sulejmani/SVT/Mette Ottosson

Peabs vd: Nu ligger bollen hos kommunerna

Uppdaterad
Publicerad

De nordvästskånska kommunerna sitter sedan en lång tid i förhandlingar om och hur de kan stötta flygplatsen i Ängelholm. Och Peabs vd markerar: Nu är det upp till kommunerna om den ska öppnas igen.

Kommunerna i Nordvästra Skåne har sedan en längre tid suttit i förhandlingar med Peab om ett eventuellt stöd till flygplatsen i Ängelholm.

En inte helt enkel uppgift. Skattemedel får inte hur som helst kanaliseras till privata företag. Dessutom har Helsingborg, Nordvästskånes största kommun, satsat hårt på att minska sitt flygande av hänsyn till kliimatet.

Coronavirus i Skåne

Snart kommer besked

Men förhandlingarna har fortsatt och kommunernas toppolitiker har lagt locket på om vad som egentligen diskuteras och hur det går.

– Jag kan säga att vi kommer med ett besked någon gång de närmaste veckorna, säger Robin Holmberg (M), ordförande för kommunstyrelsen i Ängelholm.

Men nu lägger Peabs vd och koncernchef Jesper Göransson ytterligare press på förhandlingarna. I en intervju med SVT Nyheter Helsingborg svarar han så här på frågan om vad som krävs för att flygplatsen ska kunna öppnas igen.

– I en framtid ska Peab inte ta det ekonomiska ansvaret utan det måste kommunerna ta över på något sätt. Så förutsättningarna för en återstart bestämmer inte vi utan kommunerna.

Full förståelse för Peabs agerande

Men Peter Danielsson (M), kommunstyrelsens ordförande i Helsingborg, upplever inte att kommunerna sätts under press.

– Nej, jag har full förståelse för att de måste agera när verksamheten blöder. Vi försöker hitta en lösning så att vi kan ha kvar en flygplats i regionen men än har vi inte fattat några beslut.

Robin Holmberg blev inte förvånad över Peabs:s beslut.

– Det är dyrt att ha en flygplats igång utan verksamhet. Men vi fortsätter samtala i positiv anda om hur vi ska kunna säkra framtiden för flygplatsen.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Coronavirus i Skåne

Mer i ämnet