Helsingborgs Stad och polisen har fått information om att elever planerar att springa nedför trapporna trots förbudet. Foto: SVT

Polisen: Rykten om otillåtet utspring i Helsingborg

Uppdaterad
Publicerad

Rykten om att trotsa Helsingborgs stads beslut att stoppa studenternas utspring från Kärnan och Terrasstrapporna oroar skol- och fritidsförvaltningen. Nu samarbetar staden med polisen för att förhindra firandet.

– Vi har fått viss information som säger att man funderar på studentfirande i alla fall, säger kommunpolisen Johan Mangbo.

I förra veckan beslutade Helsingborg stad att ställa in årets traditionsenliga utspring i samband med studenten. Nu har information om att elever planerar att trotsa beslutet och springa nedför trapporna, nått både kommunen och polisen.

– Vi har hört rykten och när man samlar ihop de delarna så verkar det finnas en vilja att göra någonting, säger gymnasiechefen Christian Olsson.

Coronavirus i Skåne

Kommunen och polisen samarbetar

I en Facebookgrupp med över 10 000 medlemmar som är till för elever som fortfarande vill fira sin student, skriver en elev: ”Vad händer om man samlar alla 01:or i HBG och ändå springer ner tillsammans? De kan ju inte direkt stoppa oss med tanke på att vi är över flera hundra personer”.

Ryktena har gjort att skol- och fritidsförvaltningen nu samarbetar med polisen.

– Syftet är att vi ska informera eleverna om Folkhälsomyndighetens rekommendationer, men också att lyssna på vad det är eleverna vill, säger Johan Mangbo.

Det ryktas om att trapporna kan komma att spärras av i förebyggande syfte, stämmer det?

– Vi från skolan kan inte spärra av några områden i stan. Det är en fråga för polisen och skulle det bli en sådan åtgärd så skulle det vara för att polisen har gjort den riskbedömningen, säger Christian Olsson.

– Det är alldeles för tidigt att ställa den frågan, nu ska vi resonera med eleverna, säger kommunpolisen Johan Mangbo.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Coronavirus i Skåne

Mer i ämnet