Poliserna utanför lägenhetshuset där man hittade explosiva apparater av en slump. Foto: Leonora Toplica/SVT

Slump att polisen hittade explosiva apparater i lägenhet

Publicerad

Polisen gjorde husrannsakan på Wienergatan i Helsingborg eftersom det är en ”intressant adress” ur polissynpunkt. Men man hade inte förväntat sig att hitta explosiva föremål.

– Vi trodde inte vi skulle hitta två bomber, det var jackpot för vår del, säger Mathias Lööw som är chef för polisens fokusgrupp som jobbar mot den organiserade brottsligheten.

Bomber?

– Ja, eller två explosiva apparater, exakt vad det var kan jag inte gå in på eftersom det råder förundersökningssekretess.

Gör regelbundna tillslag

Fokusgruppen har den senaste tiden jobbat inriktat mot just söder och gör regelbundet tillslag mot olika adresser som de tycker är intressanta. Det här var en av de tillfällena.

Mathias Lööw bekräftar att det varit lugnt ett tag i området vad gäller den grova våldsbrottsligheten, något som nu avbrutits abrupt med fyra allvarliga händelser inom loppet av drygt en vecka.

– Jag tror normalt inte på slumpen, men jag ser inget direkt samband mellan de här händelserna eller individerna som förekommer i de olika utredningarna. Vilket är skrämmande i sig, Helsingborg är en relativt liten stad, säger Mathias Lööw.

Senaste tidens grova våldsbrott

På kvällen den 29:e januari sker ett knivmord på Jysks parkering där en man i 30-årsåldern dör, mycket folk är på plats. En man är häktad misstänkt för mord.

Vid midnatt, bara timmar efter mordet exploderar det i en bil parkerad utanför Helsingborgs moské. Bilen tillhör en imam.

Drygt en vecka senare, den 6:e februari, gör polisen sitt tillslag mot lägenheten på Wienergatan på Planteringen och hittar bland annat sprängmedel, flera våningsplan i lägenhetshusen evakueras på kvällen. Sex misstänkta män är häktade misstänkta för förberedelse till allmänfarlig ödeläggelse.

Senare samma natt sprängs det på Bredgatan utanför Socialkontoret. Det är första gången Helsingborgs stad är måltavla för sprängningarna som blivit allt vanligare i Helsingborg under hösten. Polisen har ingen misstänkt.

Fakta

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.