Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video
I nuläget ser polisen de två händelserna, skottlossningen och detonationen, som orelaterade berättar polischef Karim Ottosson. Foto: TT/SVT

Polisen: ”Bara nio minuter efter att den skjutne hittats small det vid nattklubben”

Uppdaterad
Publicerad

Polisen utreder nattens händelser i Helsingborg, där en ung man skottskadades och något detonerade utanför en klubb, som separata ärenden.

– Vi ser det trots den korta tidsrymden som orelaterade händelser, säger polischef Karim Ottosson.

Under natten till torsdagen skottskadades en ung man på Närlunda i Helsinborg. Kort därefter detonerade något utanför en nattklubb i centrala staden.

Skottlossningen ska ha skett i anslutning till en gångtunnel i området strax innan klockan 01. Mannen som skadats är i 20-årsåldern, hemmahörande i en ort utanför Helsingborg och känd av polisen sedan tidigare. Han vårdas, enligt Region Skåne, för livshotande skador.

– Det senaste jag vet är att läget är kritiskt och han är opererad, säger polischef Karim Ottosson.

Polisen kan inte se något motiv till händelsen som inledningsvis rubriceras som försök till mord, men ingen är i nuläget gripen eller misstänkt.

Polisen hörde detonationen

Nio minuter efter att den skjutne mannen hittats detonerade en sprängladdning som, enligt polisen, bedöms som kraftig på Bruksgatan i centrum.

– När polisen är på plats vid skjutningen så hör de en detonation, en kraftig smäll. Det vi kan konstatera är att cirka 100 meter omkring så har butiker, bostäder och liknande fått rutorna krossade, säger Karim Ottosson.

Vad det är som detonerat kan polisen inte säga. Ingen person kom till skada i anslutning till explosionen. Brottsrubriceringen är allmänfarlig ödeläggelse och det finns ingen misstänkt.

– Det finns en likgiltighet i det här dådet där man utsätter andra för stor fara.

Det är tredje gången sedan 2015 den här nattklubben utsatts för bombattentat. Men  så här långt ser polisen inget samband mellan händelserna.

Utreds separat

Polisen utreder just nu händelserna separat.

– Vi ser det trots den korta tidsrymden som orelaterade händelser. Vi ser ingen koppling till några grupperingar, säger Karim Ottosson.

Arbetet med händelserna fortsätter och polisen omfördelar resurser i polisregion Syd.

Hör SVT:s reporter berätta om nattens händelser nedan.

Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video
Skottlossningen ska ha skett i anslutning till en gångtunnel i området. Foto: Johan Nilsson/TT

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Dödsskjutningen på Närlunda

Mer i ämnet