”Ibland hänger kriminella på p-platsen och det upplevs som hotfullt”, säger Åsa Wulff, polisens huvudskyddsombud i Nordvästskåne. Foto: TT/SVT

Polisfacket har krävt ökad säkerhet i många år

Publicerad

Frågan om säkerhet har blivit aktuell efter onsdagens sprängattentat mot polishuset i Helsingborg. Det är en fråga som facket drivit i tio år, i princip sedan huset stod klart 2006.

– Vi har framförallt velat ha staket och grindar, åtminstone framför entrén, säger Åsa Wulff, polisens huvudskyddsombud i Nordvästskåne.

Polisförbundet har också efterlyst högre stängsel vid den parkering där polisen ställer sina privata bilar. Det har förekommit incidenter med skadegörelse på bilar.

Detonation vid polishus

”Får inget gehör”

– Ibland hänger kriminella på p-platsen och det upplevs som hotfullt, säger Åsa Wulff.

På den fackliga önskelistan står även fler övervakningskameror vid fasaden kring entrén.

Men Åsa Wulff tycker inte att polisledningen har lyssnat.

– Gång på gång har vi lyft frågan på olika arbetsmiljömöten. Men ingenting händer. Jag har en känsla av att det är en ekonomisk fråga.

Men hade stängsel vid entrén hindrat ett sprängattentat som det igår?

– Möjligen inte. Jag kan tänka mig att gärningsmännen placerat sprängladdningen någon annanstans nära huskroppen. Så det hade kanske inte hjälpt om man inte stängslade in hela byggnaden.

”Ser över säkerheten”

Tobias Ekdahl är kanslichef i polisområde Nordväst.

– Jag tror att om man projekterat för polishuset idag kan jag tänka mig att man hade funderat kring åtgärder så att man inte kan ta sig för nära huskroppen. Men det där är alltid en tillgänglighetsfråga också. Vi vill inte bygga in oss från allmänheten.

Just nu pågår en översyn av säkerheten.

– Utifrån de förutsättningar vi haft har vi tyckt att skyddet är tillräckligt. Vi får återkomma till vilka åtgärder som kan bli aktuella efter vårt riskanalysarbete, säger Tobias Ekdahl.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Detonation vid polishus

Mer i ämnet